Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

První mistrovství světa v softbalu na evropském kontinentu začíná. Pořádat jej bude Česko

Sport

  13:00
PRAHA - Neuplynul ještě ani rok, co se v Česku konalo mistrovství Evropy, a příznivcům softbalu začíná další svátek. Od 13. do 23. června se zde bude bojovat o titul světového šampiona. Vůbec poprvé v historii tohoto sportu v některé ze zemí starého kontinentu.

Český softbalový reprezentant, nadhazovač Michal Holobrádek, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších evropských hráčů na tomto postu. foto: Česká softballová reprezentace

Tým Zraněných válečníků. Američtí veteráni se léčí softbalem

Pálkovací sport, který se v lecčems podobá globálně populárnějšímu baseballu, má na našem území stoletou tradici. 

Turnaj takového formátu se ale v Česku ještě neuskutečnil. Pro softbalisty hrající pod červenobílou vlajkou s modrým klínem, mimo jiné úřadující mistry Evropy, tak půjde o mimořádnou výzvu.

Mezi sedmnáctkou nominovaných, kteří tento zážitek okusí, nechybí brzy dvaadvacetiletý Michal Holobrádek, jenž je považován za jednoho z nejvíce talentovaných evropských nadhazovačů.

Český softbalový reprezentant, nadhazovač Michal Holobrádek, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších evropských hráčů na tomto postu.

„Je to neuvěřitelné. Nikdy by mě nenapadlo, že si tuto vrcholnou akci zahraji v domácím prostředí,“ neskrývá nadšení rodák z Břeclavi, který v tuzemské extralize obléká dres loni stříbrných havlíčkobrodských Hrochů.

Češi hned na úvod turnaje změří dnes síly s úřadujícími mistry světa z Nového Zélandu. 

V osmičlenné skupině A, z níž postupují do čtvrtfinále nejlepší čtyři, se nadále postupně utkají s Mexikem, Japonskem, Argentinou, Filipínami, Botswanou a Kubou.

„Základním cílem je probojovat se do play off a dostat se do top osmičky,“ hlásá Holobrádek s tím, že snem reprezentace by bylo vylepšit dosavadní nejlepší umístění z mistrovství světa, tedy šestou příčku.

Medaile je podle jeho slov hodně vzdálenou metou, nikoliv však nereálnou. Národní mužstvo už si prý v minulosti dokázalo, že je schopno porazit jakéhokoliv soupeře. 

Důležité podle Holobrádka bude, aby hráči přistupovali ke každému duelu s vědomím, že je potřeba jej vyhrát.

Ivan Trojan při softbalovém zápase proti ženám vymýšlel, jak nadhodit co nejlépe. Utkání se hrálo pro charitu.

„Na předchozích šampionátech se nám občas stávalo, že jsme si přesně říkali, které zápasy nutně potřebujeme vyhrát a ve kterých utkáních nebudeme favorité. A pak jsme k tomu tak mentálně přistupovali, což se nám nevyplatilo,“ líčí muž s přezdívkou „Majkl“. 

Vedle Nového Zélandu budou podle něj hlavními favority na obsazení předních příček Austrálie, Kanada a Japonsko.

Reprezentace se na vrchol letošní sezóny intenzivně připravovala. Tým dokonce více než obvykle pracoval se zahraničními experty a využíval nové technologie. 

Například pálkařům pomáhaly čipy, které snímaly jejich odpalování a upozorňovaly je na chyby, jež dělají. Nadhazovači zase s pomocí videa analyzovali odpaly soupeřů na turnaji, aby zjistili jejich slabiny.

Svěřenci trenéra Tomáše Kusého jsou prý v dobrém rozpoložení. Tlak domácího prostředí zatím výrazně nepociťují. 

„Delší dobu se snažíme pracovat na psychickém nastavení, abychom domácí atmosféru dokázali využít v náš prospěch a nenechali se jí svázat,“ přibližuje Holobrádek.

Zástupci všech 16 týmů pózují s hlavní trofejí na tiskové konferenci 12. června...
Nadhazování je dřina. Herec Ivan Trojan při softbalovém utkání pro charitu.

Jemu samotnému by skutečnost, že se hraje i v Havlíčkově Brodě, měla vyhovovat. Tamní Hippos arénu důvěrně zná a tvrdí, že se mu v ní háže nejlépe. Ostatně je to místo, kde slavil dva ligové tituly. 

„Může to být klíčová věc, která mě osobně dokáže uklidnit a vyhecovat. Při nadhozu záleží na detailech, jak je tvrdý podklad, jak rychle se v něm vyklepávají díry během nadhazování, a to může hrát v můj prospěch,“ uvědomuje si 188 centimetrů vysoký mladík, jenž umí poslat míček proti soupeři v rychlosti až 125 km/h.

Pro mnohé hráče je navíc červnové mistrovství přiležitostí, jak dát o sobě vědět v konkurenci těch největších hvězd. 

I přesto, že v softbalu neexistuje žádná zcela profesionální soutěž, a tak se nelze uživit pouze hraním tohoto sportu, ti nejlepší mají možnost si díky němu zajímavě přivydělat.

Jednoho z takových financovaných podniků se po šampionátu zúčastní v USA také Holobrádek. Stejně jako v předchozím roce odjede na celé letní prázdniny na International Softball Congress, nejprestižnější softbalový turnaj světa. 

Loni svými výkony natolik nadchl, že byl zvolen nejlepším nováčkem soutěže. „Mým dlouhodobějším osobním cílem je jezdit tam pravidelně i další roky,“ dodává dlouholetý skaut a milovník knih Jaroslava Foglara.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!