Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

První parta olympioniků odlétla do Soči. Soukalovou vzbudil až přítel

Sport

  10:16
PRAHA - Do ruského Soči, dějiště zimní olympiády, ve čtvrtek dopoledne odletělo prvních 27 českých reprezentantů. Na palubě speciálu jsou i horká medailová želízka v podobě rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, biatlonistů Gabriely Soukalové, Ondřeje Moravce a Veroniky Vítkové či snowboardistky Šárky Pančochové.

Odlet české výpravy do Soči. foto: MAFRA - Michal Šula

"Těšila jsem se tááákhle moc," povídala v sedm ráno na letišti ve Kbelích usměvavá Gabriela Soukalová a roztáhla ruce do rozpětí, zvícího půldruhého metru. Dlouho do noci se balila, pak chvilku spala ("Jen 45 minut."), přitom zvonící budík ignorovala. "Naštěstí do mě po dalších 20 minutách začal přítel šťouchat, že bych měla vstát. Jsem mu za to vděčná, zachránil můj odlet."

Ondřej Moravec se jen pousmál, když o jejím vstávání uslyšel: "To mě nepřekvapuje. Ještě že měla Gábina z Jablonce společný odjezd. Jinak tu není ještě teď." On sám stihl v Letohradu ve čtyři ráno před odjezdem do Prahy vyvenčit i svého psa.

Závěr přípravy si Soukalová pochvalovala. "Měli jsme klid a stihli vše, co jsme chtěli." Zbraň, poničená v Anterselvě, je už opět v pořádku. "Ale pro každý případ, kdybychom zase něco vyváděli, jsem si na olympiádu nechala udělat i náhradní pažbu."

Rychlobruslařky přespaly blízko letiště

Rychlobruslařská parta táhla do Soči i rotoped, coby pomocný tréninkový prostředek. "Dneska se už kvůli všem těm odbavovacím procedurám asi na led nedostaneme, tak holky budou šlapat aspoň na kole," říkal kouč Petr Novák. Se svými svěřenkami přijel do Prahy radši už ve středu, aby je nezatěžoval velmi brzkým ranním vstáváním. "Spali jsme pět minut od letiště."

Martina Sáblíková vyprávěla, že trénink nevynechala ani ve středu. "Půldruhé hodiny jsem byla v posilovně." S sebou veze do Soči i plyšového medvídka pro štěstí. Karolina Erbanová má ze stejného důvodu prstýnek od maminky, zatímco Gabriela Soukalová přemýšlela: "Ségra mi dala balíček, který smím rozbalit až v letadle. Ségra je docela ztřeštěná, tak jsem zvědavá, co v tom bude."

Martina Sáblíková bude mít v Soči i plyšového medvídka pro štěstí.

Snowboardistka Šárka Pančochová vyhlížela na rozdíl od většiny ostatních mimořádně čerstvě, což také hned vysvětlovala: "Přede dvěma dny jsem přiletěla z Ameriky, takže jsem v pohodě. Tam je teď den, proto jsem vzbuzená."

Mírný chaos v odbavovací hale však byl možná jen předehrou k tomu, co všechny čeká po přistání v Soči. "Tam to bude ještě mnohem horší," tušila biatlonistka Veronika Vítková. "Minule na Světovém poháru byly ty kontroly hodně otravné."

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.