Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

První semifinále na okruhu ATP. Kordovi pomohl i kemp u Agassiho, který mu zařídil táta

Sebastian Korda na French Open. foto: Twitter.com/ Rolland Garros

Praha - Když už ho bušení do míčů na kurtech vedle domu začalo unavovat, domluvil mu táta zpestření v podobě dvou týdnů tréninku u Andreho Agassiho. A příprava to byla vskutku kvalitní, vždyť Sebastian Korda hned na úvodním turnaji nové tenisové sezony září - v Delray Beach se probil do prvního semifinále na okruhu ATP v kariéře.
  18:02

Dvacetiletý Korda tak může svému otci, šampionovi Australian Open 1998 Petru Kordovi, děkovat nejen za tenisové vlohy a odborné vedení, ale také za prosincové soustředění v Las Vegas pod dohledem Agassiho.

„Během pandemie jsem trénoval jen na kurtech vedle našeho domu a už jsem z toho začínal být mentálně unavený. Proto tátu napadlo, že by bylo skvělé se dostat k Andremu,“ vysvětluje Korda junior, 199. hráč světa.

Jeho otec se s legendárním Američanem dobře zná, porazil ho jednou z osmi vzájemných duelů. Mnohem blíž však oba tenisové mistry spojily duely, v nichž stáli na stejné straně kurtu. Čtyřhru si spolu zahráli třeba na turnaji v Cincinnati v roce 1993, kde dokráčeli až k trofeji.

„Hrávali spolu čtyřhru, myslím, že Andreho jediný titul ze čtyřhry je právě s mým tátou,“ podotýká Korda junior.

A jaké poznatky si z návštěvy u osminásobného grandslamového vítěze odnesl?

Semis tomorrow. LFG #hairbandstays #allezlaaaaa #firemeup

12. ledna 2021 v 3:06, příspěvek archivován: 12. ledna 2021 v 17:16

„Andre vidí hru jinak než většina lidí, to je jisté. Čte soupeře jen proto, aby získal pocit, jaké zápasy hrají. O některých věcech, o kterých přemýšlí on, by vás nikdy během zápasu nebo před ním nenapadlo dumat,“ prozrazuje Korda.

Vydařenou přípravu aktuálně zužitkovává při tažení v Delray Beach, kde po třech výhrách dorazil do prvního semifinále podniku ATP v kariéře.

„Nejen můj táta, ale celý tým vložil během pauzy hodně úsilí do práce a jsem super šťastný, jak teď všechno šlape. Kdykoli mám šanci hrát velký turnaj jako tady, je to pro mě vždy privilegium a vždy se usmívám. Užívám si to o trochu více, protože vím, jak těžké je se sem dostat,“ radoval se po úspěchu v prvním kole, v němž dvakrát 6:4 vyřadil Korejce Kwon Sun-u.

Následně si poradil i s pátým nasazeným krajanem Tommy Paulem 4:6, 6:3, 6:2 a ve čtvrtfinále opět v duelu Američanů přetlačil turnajovou dvojku Johna Isnera 6:3, 4:6, 6:3.

First pro title feels!!!! Worked hard for this one. What a week❤️❤️❤️#keepingupwiththekordashians #hairbandstays

8. listopadu 2020 v 13:19, příspěvek archivován: 9. listopadu 2020 v 9:27

Skalp 25. tenisty světa nezískal snadno, když ve třetím setu podával na vítězství, ztrácel 0:40. Sérií odvážných úderů však skóre zvrátil a vítězství oslavil bouřlivým výkřikem. „Poslední game byl plný stresu, tak jsem ho pak vypustil.“

Postup mezi poslední čtyřku znamená pro Kordu další výrazný průlom, poprvé na sebe výrazně upozornil na loňském Roland Garros, kde až v osmifinále nestačil na pozdějšího vítěze Rafaela Nadala.

Po úspěšném grandslamovém tažení přidal na začátku listopadu premiérový titul z turnaje kategorie Challenger a nyní ukazuje, že ve dvaceti letech může řádit i mezi elitou.

„Kdykoli jsem na kurtu, má hlava je čistá, jsem velmi pozitivní. Negativní emoci ze mě uvidíte vycházet jen velmi zřídka. Na tom jsem během pauzy hodně pracoval a teď se mi to vyplácí,“ hledá příčiny svých úspěchů.

Jeho dalším soupeřem v Delray Bech bude v noci na středu Brit Cameron Norrie, 74. hráč světa. Také do tohoto střetnutí může jít Korda plně v souladu se svým pozitivním přístupem, vždyť samotným postupem mezi poslední čtyřku na podniku na Floridě zdolal hned dvě mety.

A moment I’ll never forget. Thank you @rolandgarros I can’t wait to be back next year❤️

5. října 2020 v 1:37, příspěvek archivován: 12. ledna 2021 v 17:17

Vedle první účasti v semifinále na okruhu ATP také překonal otcovo maximum z Delray Beach: Petr Korda na tomto turnaji startoval dvakrát v letech 1997 a 1999 a vždy skončil ještě před čtvrtfinále.

„Ale nebudu mu to připomínat, protože pak přejde do protiútoku a bude říkat, že má grandslam,“ vtipkuje Korda junior. „Ale ne, můj táta takový není. Přeje mi a když jsem šťastný já, je i on.“

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!