130 let
Ľudovít Klein po debutu v UFC

Ľudovít Klein po debutu v UFC | foto: UFC

První Slovák v UFC zaujal parádním knokautem. Klein po zápase ale slyšel kritiku od šampiona

Sport
  •   16:10
Abú Zabí - Slovenské MMA prožívá svůj historický moment. Jeho vůbec první zástupce se o víkendu v Abú Zabí představil na turnaji světové organizace UFC. Co víc, Ľudovít Klein soupeře Shanea Younga knokautoval po 76 sekundách pověstným kopem na hlavu a sérií pěstních úderů. „Ten kluk je zvíře, já vám to říkal,“ smál se Kleinův kouč Attila Végh.

Ve škole byl šikanován, tak se dal na bojové sporty. Teď Adesanya znovu obhájil pás šampiona UFC

Klein vskutku zazářil. Po minutě „oťukávání“ trefil soupeře levou nohou do odkryté hlavy, když se zakláněl. Young v tu chvíli marně hledal orientaci, nestíhal se bránit a schytal ještě pravý spodní hák a další úder zleva. Pak se skácel k zemi.

Klein přichystal podobné překvapení jako Jiří Procházka v létě, i o něm teď hovoří světová média.

„Velmi působivý debut, už chápeme, proč se o něm tolik mluvilo,“ chválí televize ESPN.

„Už dva roky tvrdím, že Klein je nejlepší evropský talent v pérové váze do 66 kilogramů. Každá velká organizace ho chtěla, ale on si správně počkal na UFC,“ píše novinář Daniel Rubenstein z webu The Athletic.

„Tomu říkám způsob, jak uvést Slovensko do UFC,“ poznamenal reportér z USA Today Mike Bohn.

Klein nestíhal odpovídat.

„Jsem brutal happy.“

„Tohle je můj styl, ničím soupeře!“

„Těžko se mi chce věřit, že jsem si splnil sen. Jsem strašně šťastný, že můžu být první Slovák v UFC. A všem slibuju, že brutální show nabídnu pokaždé.“

Klein, jemuž málokdo řekne jinak než „Lajoš“, by si za podobné K.O. za normálních okolností zřejmě odnesl bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera, jenže jeho výhra má kaňku.

Nevešel se do váhového limitu o dvě kila. Ztratil tedy případný nárok na bonus a navrch musel soupeři odevzdat třicet procent z výplaty.

Je to vlastně typický příklad přístupu UFC k nováčkům. Organizace se o Kleina zajímala už delší dobu, 25letý Slovák v kariéře prohrál jediné dva duely z devatenácti, přesto ho dlouhé měsíce vedla jen jako náhradníka.

I proto přišla nabídka na první zápas pouhý týden před jeho konáním. Jeden vypadl, Klein ho zastoupil. Potřeboval shodit téměř patnáct kilogramů, aby bylo vše v pořádku.

YEAS MAME TO DOMA ĎAKUJEME ZA BRUTALS PODPORU JA SOM STÁLE HOVOREU ZE TENTO CHLAPEC JE ZVIERA A IDE SA ĎALEJ TOTO JE LEN ZAČÁTEK ,, SPOLU SME NAJSILNEJŠI'' @lajosko.klein @richard.konc81 @spartakusfightgym @mat.matus.mat ❤️

27. září 2020 v 4:23, příspěvek archivován: 28. září 2020 v 13:09

Za nesplnění ho zkritizoval i šampion střední váhy Israel Adesanya a Youngův parťák z týmu: „Někteří frajeři si hrají na gangstery. Už jsem to říkal prezidentu Danu Whiteovi. 30 procent z platu není dost. Zvedněte to na 90, pak vám garantuju, že se začnou snažit všichni.“

„Ano, byla to moje chyba. Potřeboval bych den navíc, jenže s podpisem smlouvy je spojené obrovské zařizování, měl jsem málo času. Příště váhu udělám, to slibuju,“ reagoval Klein.

Zapracovat bude muset i s týmem na angličtině, rozhovory na trase zahraniční reportér - kouč Attila Végh - Lajoš Klein přinášejí možná až příliš úsměvných momentů a spousty zjednodušených překladů.

Přitom Klein má a ještě bude mít o čem vyprávět, komentátoři jej během přenosu ihned pasovali na brzkého vyzyvatele šampiona Alexandera Volkanovského.

„Tohle je opravdu jen začátek,“ slibuje trenér Végh.

Autor: Robert Rampa