Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

První titul pro Asii. Li Na vyhrála Roland Garros

Sport

  17:03aktualizováno  19:40
PAŘÍŽ - Číňanka Li Na porazila ve finále Roland Garros obhájkyni Francescu Schiavoneovou z Itálie 6:4 a 7:6. Devětadvacetiletá tenistka, která hrála o titul už na letošním Australian Open, tak získala pro Asii první singlový grandslamový triumf v historii.

Po proměněném mečbolu Li Na upustila raketu, lehla si na antuku a zakryla si oči. "Byla jsem nervózní, ale snažila jsem se, aby si toho soupeřka nevšimla. Trochu jsem se třásla, ale jsem pyšná, co jsem dokázala," řekla Li Na, na jejíž počest zavlála v hledišti červená čínská vlajka a hlouček fanoušků oslavoval její titul.

"Nedokázala jsem ji zezadu zatlačit, Li Na si zasloužila výhru. Jeden musí prohrát, druhý vyhrát a ona byla prostě lepší," přijala Schiavoneová porážku.

Šestá nasazená Li Na, která v osmifinále vyřadila Češku Petru Kvitovou, si na pařížské antuce s o rok starší soupeřkou poradila za hodinu a 48 minut.

O celkově pátém titulu v kariéře rozhodla v bezchybném tie-breaku druhého setu, ve kterém turnajové pětce Schiavoneové nedovolila uhrát ani bod.

Li Na.

"Držela mě daleko od sítě, nemohla jsem hrát svoji hru a dostávala se moc do defenzivy. Li Na se výborně pohybuje, dostávala se brzo k míči a má výborné časování úderů, takže jsem ji nemohla moc potrápit," řekla italská tenistka.

V novém vydání žebříčku WTA se Li Na, která získala pro Asii celkově čtvrtý grandslamový titul, posune na čtvrté místo. Vyrovná tak nejlepší umístění asijských tenistek v historii. Světovou čtyřkou byla v roce 1995 také Japonka Kimiko Dateová-Krummová.

Zápas Li Na se Schiavoneovou bylo "nejstarší" grandslamové finále od roku 1998, kdy Jana Novotná porazila ve Wimbledonu Nathalii Tauziatovou. Dnešním finalistkám je dohromady 60 let a 79 dnů.

Autor: