Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Prvními semifinalisty jsou Švédové, smetli Slovinsko 5:0

Sport

  11:19aktualizováno  11:43
SOČI/PRAHA - Hokejisté Švédska se stali prvním semifinalistou olympijského turnaje v Soči. Překvapivé čtvrtfinalisty Slovince porazili jasně 5:0 a narazí na lepšího ze zápasu Rusko - Finsko. Dvěma góly se na vítězství Švédů podílel útočník Carl Hagelin, čisté konto vychytal Henrik Lundqvist.

Švédové slaví gól do sítě Slovinska. foto: ČTK/AP

Slovinci ve svém prvním olympijském čtvrtfinále v historii drželi bezbrankový stav do 19. minuty. Další čtyři góly inkasovali od úřadujících mistrů světa až v závěrečné třetině.

Úvodní třetina nijak strhující hokej nenabídla. Zatímco Slovinci jako kdyby potřebovali nejprve vybruslit únavu z úterního osmifinále s Rakušany, Švédové nikam nespěchali. Velká šance Steena po Johanssonově nahrávce v páté minutě byla spíše výjimkou.

Na druhé straně se slovinský kapitán Razingar dostal po přečíslení dvou na jednoho až tváří v tvář Lundqvistovi, bekhendovým blafákem ale neuspěl. Favorit se přesto dočkal vedoucího gólu ještě před první přestávkou, když Steen v přesilovce doklepl puk z úhlu do branky poté, co se odrazil od zadního hrazení po Alfredssonově střele.

Podobný obraz hry byl k vidění rovněž ve druhé části. Ve 32. minutě v další početní výhodě mohl zvýšit Daniel Sedin po pěkné kombinaci, ale zblízka minul. Po přečíslení tří na dva se neprosadil ani Bäckström.

Daniel Sedin si spravil chuť na úvod třetí dvacetiminutovky, kdy zužitkoval nahrávku Louiho Erikssona. Nechybělo sice mnoho, aby vzápětí dosáhl na gólovou teč Urbas, ale Lundqvist udržel čistý štít. Poté se do dobré pozice dostal David Rodman, švédskář brankář si znovu poradil.

Na druhé straně se dostal sám před brankáře Kristana Loui Eriksson a nekompromisně zavěsil. V 52. minutě, krátce poté, co se Slovinci ubránili v oslabení, počkal Hagelin se střelou a zvýšil na 4:0. Sám pak ještě zpečetil výsledek po vynikající přihrávce beka Erika Karlssona.

Švédsko - Slovinsko 5:0

Branky a nahrávky: 19. Steen (Alfredsson, E. Karlsson), 42. D. Sedin (L. Eriksson), 49. L. Eriksson (Bäckström, Oduya), 52. Hagelin (N. Kronwall, Jimmie Ericsson), 57. Hagelin (E. Karlsson). Rozhodčí: Šindler (ČR), Meier (USA) - Carlson, Wheler (oba Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 7325.

Autoři: ,