Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prvními semifinalisty se stali fotbalisté Německa

Sport

  20:08
Berlín - Argentina vedla od začátku druhého poločasu gólem Ayaly, v 81. minutě vyrovnal nejlepší střelec šampionátu Klose. Po 90. minutách tak utkání skončilo 1:1. Prodloužení žádný gól nepřineslo, o vítězství rozhodly až penalty. Němci rozstříleli Argentinu 4:2.

Němec Miroslav Klose (na levo) a argentinský Juan Sorin. foto: AFP

Argentina vedla od začátku druhého poločasu gólem Ayaly, v 81. minutě vyrovnal nejlepší střelec šampionátu Klose, který se trefil na turnaji už popáté. Hrdinou rozstřelu se stal gólman Lehmann, který zneškodnil dva argentinské pokusy a udržel obhájce stříbrných medailí dál ve hře.

Oba týmy začaly podle předpokladů dost opatrně, možnost zaútočit sice nevynechaly, ale především dbaly na dokonalou defenzivu. V argentinské sestavě nahradil zraněného Burdissa na pravé straně obrany Coloccini a trochu překvapivě dostal v útoku Tevez přednost před Saviolou, kouč Pekerman tak chtěl zřejmě více vsadit na důraznou hru po zemi.  Hrálo se hlavně ve středu hřiště a šance nepřicházely. Náznak jedné z nich přinesl centr Schneidera v 18. minutě, na nějž si ze zadní pozice naběhl Ballack, míč ale poslal hlavičkou vedle branky. V očekávaném duelu, který byl reprízou finále světových šampionátů z let 1986 a 1990, nastoupili čtyři z pěti nejlepších střelců mistrovství, ale na trávníku to nebylo vidět. Na jedné straně Klose a Podolski, na druhé Crespo s Rodriguezem se ke střelbě nedostávali.
Oba týmy během čtyř předchozích utkání nasázely soupeřům shodně po deseti brankách, ale tentokrát jednoznačně vsadily na propracovanou obranu. Technicky vyspělí hráči Argentiny postupně získávali navrch, poslední čtvrthodinu půjčili domácím míč jen ojediněle, ale i jejich snaha končila daleko před brankářem Lehmannem.

Hned po přestávce dostal kapitán Argentiny Sorín žlutou kartu a v případě postupu by o semifinále přišel. Další chvíle daly Jihoameričanům naději na úspěch. Rohový kop ve 49. minutě z pravé strany rozehrál Riquelme a skvělý hlavičkář Klose neuhlídal v šestnáctce jen 178 centimetrů vysokého stopera Ayalu, jenž prudkou hlavičkou překonal Lehmanna. Gólman Arsenalu inkasoval po třech zápasech s čistým kontem.
Kouč Klinsmann burcoval své hráče u postranní čáry, místo Schneidera poslal do hry Odonkora, aby zlepšil ofenzivu. Po Schweinsteigerovu rohu  nevyboxoval nejistý brankář Abbondanzieri míč, který se dostal k Ballackovi, ten ovšem z dobré pozice trefil jen Ayalu. Nepříjemný moment potkal Argentinu dvacet minut před koncem. Po jednom vzdušném souboji se zranil gólman Abbondanzieri a na jeho místo musel
Franco, pro kterého to byl teprve čtvrtý reprezentační start. O dvě minuty později udělala obrana Němců při rozehrávce hrubou chybu, ale Rodriguez ji nepotrestal, když namířil jen do boční sítě. Německá houževnatost ale slavila opět úspěch. Devět minut před koncem poslal krásný centr do vápna Ballack, střídající Borowski prodloužil míč na kanonýra Kloseho, jenž svou pátou brankou na šampionátu vyrovnal. Do konce normální hrací doby se již nic nestalo, a vážnější šance nenabídlo ani prodloužení. Jen Coloccini otřel lehkou střelu o břevno, Lehmann však jeho pokus kontroloval.

V rozstřelu němečtí exekutoři Neuville, Ballack, Podolski a Borowski  nekompromisně rozvlnili síť, zatímco Ayala a Cambiasso na Lehmanna nevyzráli.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.