Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Putin měl jednat o dopingovém skandálu, ale schůzku zrušil. Kvůli počasí

Vladimír Putin

  13:18aktualizováno  17:04
MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin zrušil středeční plánovanou schůzku s vrcholnými ruskými sportovními představiteli kvůli dopingovému skandálu, který zmítá ruskou atletikou. Důvodem byla nepřízeň počasí a silný déšť, který neumožňuje leteckou dopravu do Soči, kde se mělo jednání uskutečnit. Oznámil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin. foto: ČTK

Putin se měl v dějišti zimních olympijských her 2014 potkat mimo jiné s šéftrenérem atletické reprezentace Jurijem Borzakovským a se zastupujícím šéfem Ruské atletické federace Vadimem Zeličenokem.

Světová antidopingová agentura WADA v pondělí doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží včetně OH v Riu.

Důvodem je systematický doping a porušování antidopingového kodexu. Kreml obvinění odmítá s tím, že neexistují důkazy.

Letadlo s představiteli ruské atletiky nemohlo v Soči přistát, místo toho Borzakovskij a spol. jednali ve městě Miněralnyje Vody s šéfem ruských olympioniků Alexandrem Žukovem.

Národní olympijský výbor současně vydal prohlášení, ve kterém souhlasí s tvrdým potrestáním dopingových hříšníků.

Zákulisí vyšetřování ruských podvodníků: před komisaři utíkali i oknem

„Současně ale nesmí být čestným sportovcům upíráno právo účastnit se závodů,“ uvedl v reakci na hrozbu vyloučení ruských atletů ze soutěží.

O případných sankcích vůči ruské atletice bude rada IAAF jednat v pátek. Sama WADA už v úterý následovala jedno z doporučení nezávislé vyšetřovací komise a odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval.

Středeční Putinova schůzka se zástupci ruské atletiky v Soči byla naplánována již dříve, ale původně se měla týkat hlavně příprav na olympijské hry.

Není vyloučeno, že novým šéfem laboratoře se stane expert ze zahraničí, alespoň to vyplývá z tvrzení ministra sportu Vitalije Mutka po jednání s představiteli WADA.

Mutko agentuře R-Sport řekl, že je k takovému kroku „připraven, pokud to bude nutné“. Rusko podle něj bude v této věci s WADA spolupracovat a ministr si už vyžádal pokyny k realizaci reformních kroků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...