Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusko musí spolupracovat na vyšetření dopingové kauzy, prohlásil Putin

Vladimír Putin

  22:12aktualizováno  23:37
MOSKVA - Podle prezidenta Vladimira Putina je nezbytné, aby Rusko „co nejotevřeněji“ spolupracovalo s mezinárodními sportovními organizacemi na vyšetření dopingového skandálu svých atletů. Zároveň se v zemi rozběhne i vnitřní vyšetřování a někdo za aféru musí nést osobní zodpovědnost. Putin to řekl na setkání s ministrem sportu Vitalijem Mutkem v Soči.

Ruský prezident Vladimir Putin. foto: ČTK/AP

„Těmto zprávám musíme věnovat maximální pozornost a proti dopingu bojovat. Bude nezbytné zahájit vlastní vyšetřování a zjistit, kdo nese za takové porušování antidopingových pravidel osobní zodpovědnost. Zároveň musíme zabezpečit profesionální a co nejotevřenější spolupráci s mezinárodními organizacemi,“ řekl Putin. „Sport je zajímavý jen tehdy, když je čestný,“ dodal.

Podle expertů, kteří se skandálu věnují, je více než jasné, že ruská vláda musela o dopingových praktikách v atletice vědět.

Antidopingový expert: Část dopingových případů zřejmě zůstane neodhalena

Ruský prezident se měl v dějišti zimních olympijských her 2014 potkat i s šéftrenérem atletické reprezentace Jurijem Borzakovským a se zastupujícím šéfem Ruské atletické federace Vadimem Zeličenokem.

Ti však kvůli nepřízni počasí a silnému dešti nemohli do Soči přiletět. Schůzka byla naplánována již dříve, ale původně se měla týkat hlavně příprav na olympijské hry.

Světová antidopingová agentura WADA v pondělí doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží včetně OH v Riu.

Důvodem je systematický doping a porušování antidopingového kodexu. Putin se však vyslovil proti uplatnění principu kolektivní viny. „Sportovci, kteří neměli s dopingem nikdy nic společného, nemohou doplácet na ty, kteří porušují pravidla,“ řekl.

KUBÁNEK: Rusko je jen špička ledovce. Zaměřte se i na hříšníky po celém světe

Národní olympijský výbor vydal prohlášení, ve kterém souhlasí s tvrdým potrestáním dopingových hříšníků.

„Současně ale nesmí být čestným sportovcům upíráno právo účastnit se závodů,“ uvedl v reakci na hrozbu vyloučení ruských atletů ze soutěží. Mutko také řekl, že Rusko hodlá vyhovět všem doporučením WADA v boji proti dopingu.

O případných sankcích vůči ruské atletice bude rada IAAF jednat v pátek. Sama WADA už v úterý následovala jedno z doporučení nezávislé vyšetřovací komise a odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval.

Není vyloučeno, že novým šéfem laboratoře se stane expert ze zahraničí, alespoň to vyplývá z tvrzení ministra sportu Mutka po jednání s představiteli WADA.

Mutko agentuře R-Sport řekl, že je k takovému kroku „připraven, pokud to bude nutné“. Rusko podle něj bude v této věci s WADA spolupracovat a ministr si už vyžádal pokyny k realizaci reformních kroků.

Zákulisí vyšetřování ruských podvodníků: před komisaři utíkali i oknem

Mutko reagoval i na připomínku, že někteří ruští atleti neměli kvůli zahlazeným pozitivním testům startovat na OH 2012 v Londýně, odkud si pak přivezli medaile.

„Pokud dopovali a v Londýně je nechytili, pak jejich systém je nulový a ještě horší než ten náš,“ prohlásil ruský ministr.

Zároveň se vyslovil proti zpětným změnám výsledků a případnému vracení medailí. „Každý sportovec, který v Londýně skončil do třetího místa, prošel dopingovou kontrolou. Když se zjistilo, že je její výsledek negativní, tak mu tu medaili opravdu dali - a tím by to také mělo skončit,“ konstatoval Mutko.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...