Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ruská vláda nám komplikuje práci, hlásí antidopingová agentura RUSADA

Sport

  14:28
MOSKVA/PRAHA - Ruská vláda komplikuje zpřístupnění databáze a vzorků moskevské laboratoře, což dala světová antidopingová oganizace WADA jako podmínku při zářijovém zrušení suspendace ruské agentury RUSADA. Upozornil na to šéf RUSADA Jurij Ganus.

Ruský prezident Vladimir Putin předává v Soči květiny ruským paralympioničkám u příležitosti oslav Mezinárodního dne žen. Právě během zimní paralympiády v Soči v roce 2014 mělo podle vyšetřovací komise WADA docházet k největším podvodům a manipulacím s pozitivními vzorky ruských sportovců. foto: ČTK/AP

Rusové mají moskevskou laboratoř zpřístupnit do konce roku. Pokud by se tak nestalo, hrozilo by ruské agentuře obnovení suspendace, která kvůli systematickému dopingu trvala do letošního září bezmála tři roky.

„Dělá mi starosti, jak se situace vyvíjí v otázce zpřístupnění moskevské laboratoře,“ řekl Ganus agentuře TASS. Stále se podle něj marně vedou jednání o tom, kdo konkrétně by měl mít do laboratoře přístup. Termín kontroly WADA naplánovaný na 11. a 12. prosince se přitom blíží. Ganus prý nabídl politickým představitelům spolupráci, ale odpověď nedostal.

Ruský prezident Vladimir Putin při rozhovoru s čínskou televizí CCTV.
Ředitel WADA Richard Pound (uprostřed) a další členové komise.

Moskevská laboratoř je neprodyšně uzavřená od roku 2016. Nedodržení podmínky jejího zpřístupnění může mít podle Ganuse dalekosáhlé důsledky. Rusko by možná navždy ztratilo důvěryhodnost a RUSADA by mohla být znovu suspendována. Vzhledem k novým regulím WADA by v tom případě bylo pro Rusko mnohem obtížnější pořádat velké sportovní akce.

Zpřístupnění moskevské laboratoře je také důležitou podmínkou pro obnovení ruského členství v mezinárodní atletické federaci IAAF. Ruský atletický svaz je od roku 2015 kvůli dopingové aféře vyloučen z IAAF. Pouze někteří ruští atleti mohou závodit jako neutrální sportovci.

Autor: