130 let
Potrhaná záda Naira Quintany.

Potrhaná záda Naira Quintany. | foto: Twitter.com/lavuelta

VIDEO: Quintana letěl do svodidel, v čele Vuelty ho střídá Contador

Sport
  •   18:39
BORJA/PRAHA - Alberto Contador je nový lídrem cyklistické Vuelty, po 4. místě v 36kilometrové časovce ji vede o 27 vteřin. Dosavadní vedoucí závodník Nairo Quintana měl při sjezdu nebezpečně vyhlížející pád, ztratil čtyři minuty a propadl se na 11. místo.

Existovalo mnoho různých teorií, jak dopadne dlouhá časovka na Vueltě, ale taková patrně nikoho ani nenapadla. Nairo Quintana, podle bookmakerů největší favorit celé Vuelty, si při sjezdu z nejvyššího bodu trati upravoval ve zhruba 60kilometrové rychlosti tretru, pustil rukou řidítka a nevybral pravotočivou zatáčku.

Kolem vjel do svodidel, za které se zaháklo. Sedlo mu ulétlo, on sám byl vymrštěn do vzduchu a po polovičním saltu dopadl na asfalt.

Chvíli tam seděl, obskakován sportovním ředitelem i mechanikem stáje Movistar, potom se s potrhaným dresem vrátil na trať a pokračoval v závodě. Virtuální časomíra záhy ukazovala: Kolumbijec ztrácí přes dvě minuty. A mělo být ještě hůř.

Na 82. místě projel cílem se ztrátou 4:07 minuty a odfrkl si.

zdroj: www.youtube.com

Snil o tom, že by se mohl stát prvním cyklistou po šesti letech, který dosáhne v jedné sezoně na double Giro-Vuelta. Naposledy to dokázal Alberto Contador v sezoně 2008. Jenže Quintana je nyní až jedenáctý, s odstupem 3:25 minuty.

Vítězem dne byl - kdo jiný? - mistr světa Tony Martin z Omegy, byť na přece jen kopcovitější trati nebyla jeho dominance natolik drtivá jako na Tour. O 11 vteřin předstihl Fabiana Cancellaru z Treku a o 15 vteřin týmového kolegu Rigoberta Urana, jenž po triumfu v časovce na Giru potvrdil, že stovky kilometrů, které přes zimu v Kolumbii věnoval právě speciálnímu časovkářskému tréninku, nesou ovoce.

Skvěle si poradil s časovkou Alberto Contador, zaostal na 4. místě pouze o 39 vteřin a s výjimkou Urana vydělal čas na všechny své největší konkurenty v celkové klasifikaci.

Nejblíže je mu nyní Alejandro Valverde, který po 8. místě v etapě zaostává o 27 vteřin. Třetí Uran jich ztrácí 59.

Velkým překvapením byl výkon Winnera Anacony z Lampre, muže z dlouhého nedělního úniku, který se celkově drží na 4. místě.

Chris Froome naopak zůstal vzdálen od svých impozantních časovkářských vystoupení na loňské Tour, projel cílem s mankem 1:32 minuty a na 5. místě pořadí zaostává o 1:18.

Solidně zvládl na své poměry časovku Španěl Rodríguez (odstup 1:49), přijatelnou dvouminutovou ztrátu nabrali Nizozemec Gesink a Ital Aru, naopak Francouz Barguil zaostal o tři a půl minuty a Kolumbijec Cháves takřka o šest.

Nakolik omezující budou pro Quintanu následky pádu ukáže patrně hned středeční horský dojezd, třetí na trati této Vuelty. Desetikilometrové a místy až 14procentní stoupání první kategorie opět prověří vrchaře.

Cyklistický závod Vuelta - 10. etapa

časovka jednotlivců Real Monasterio de Santa Maria de Veruela - Borja (36,7 km)

1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 47:02, 2. Cancellara (Švýc./Trek) -11, 3. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -15, 4. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -39, 5. Sánchez (Šp./BMC) -48, 6. Evans (Austr./BMC) -49, 7. Kirijenko (Běl./Sky) -58, 8. Valverde (Šp./Movistar) -1:01, 9. Sergent (N. Zél./Trek) -1:13, 10. Froome (Brit./Sky) -1:32.

Průběžné pořadí: 1. Contador 36:45:49, 2. Valverde -27, 3. Urán -59, 4. Anacona (Kol./Lampre) -1:12, 5. Froome -1:18, 6. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:37, 7. Sánchez -1:41, 8. Aru (It./Astana) -2:27, 9. Gesink (Niz./Belkin) -2:38, 10. Caruso (It./Cannondale) -2:59.

Autor: