Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Že Zuzka vyhraje o čtyři metry? Po těch problémech k neuvěření, zářil otec Hejnové

Sport

  15:57
OSEČNÁ/PRAHA - Naprostá bomba. „Je to dokonale odjištěná nálož, úžasné, perfektní a neopakovatelné,“ sypal přívlastky z rukávu Pavel Hejn, otec staronové mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Pekingský závod sledoval u televize na chalupě v Osečné u Českého Dubu a ani patnáct minut po doběhu neskrýval nadšení.

VÁŽNĚ JSEM VYHRÁLA?! Zuzana Hejnová se stala jedinou českou atletkou, která si z atletického MS v Pekingu odvezla medaili. Triumfovala na své báječné trati 400 metrů překážek. O měsíc později spolu s Barborou Špotákovou oslavila i celkové vítězství v Diamantové lize. foto: Reuters

„Moje paní se mnou není, jako učitelka má povinnosti ve škole, takže se jen tak tak stihla dívat na finálový závod doma v Liberci. Ale už jsme si stihli zavolat a oběma nám ukápla slza, já už si otevřel šampaňské,“ přiblížil jedenašedesátiletý Hejna.

Takže jste si závod užil?
To si pište, udělala nám obrovskou radost, i když jsme jí věřili. Věděli jsme totiž, v jaké je ohromné psychické pohodě. Denně jsme si psali a ta pohoda z ní přímo sálala. Ale že vyhraje o čtyři metry, to jsem nečekal.

Zlatá obhajoba. Suverénní Hejnová si doběhla pro další titul mistryně světa

Byla zmíněná pohoda taková, že jste věřili na zlato?
Určitě jsme věřili v medaili, zvlášť když měla nejlepší čas v semifinále. Ve zlato jsme spíš v koutku duše doufali, asi jako Zuzka. Ale říkal jsem si, že když je v takovém klidu a má natrénováno, tak by to mohlo dopadnout. No, bylo to spíš takové tajné přání.

Byl jste při závodě hodně nervozní?
Nebyl, tentokrát ne. Při prvním titulu před dvěma lety v Moskvě jsem byl nervoznější. Nevím, bylo to asi proto, že byla psychicky vyladěná. To dělá strašně moc.

Je vaše radost o to větší, když si vzpomenete na loňskou promaroděnou sezonu?
To si pište! Dobře vím, jak dlouho se léčila a jak to všechno prožívala. Celý rok se dávala dohromady, a přitom ani v úvodu téhle sezony nebylo jisté, jestli se k dřívějším výkonům vrátí. Neměla to lehké, ale zvládla to, vrátila se. O to víc si tenhle titul zasloužila.

Zuzana Hejnová vyhrála Diamantovou ligu.
Zuzana Hejnová juchá s českou vlajkou po zlatém finále překážkářek na...

Až se dcera z Pekingu vrátí a přijede za vámi, čím ji odměníte?
Dobrým jídlem! Moje paní vaří dobře, ale mně to strašně baví. Zuizka má strašně ráda bramborový salát, byť s jogurtem, ne s majonézou. A k tomu kuřecí řízek, ten miluje. Ale může se stát, že si bude přát svíčkovou - pro mě to rovněž nebude žádný problém. Víte, Zuzka občas ráda zhřeší, potom se zase vrátí ke zdravé stravě.

Šampaňské už jste si otevřel, budete slavit dál?
No jéžiš. Já těch lahví v předtuše něčeho mimořádného koupil víc. A manželka má každou chvíli přijet, takže si otevřeme další šampáňo, přijdou sousedi a kamarádi. Máme co slavit, ne?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!