Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Odešla legenda. Novozélandský ragbista Jonah Lomu ve 40 letech zemřel

Sport

  10:57
Ve 40 letech zemřel legendární novozélandský ragbista Jonah Lomu. Dvacet let bojoval s onemocněním ledvin, které ho donutilo ukončit předčasně kariéru. Nepomohla mu ani transplantace, kterou podstoupil v roce 2004.

Legendární ragbista Jonah Lomu. foto: Reuters

Lomu se právě vrátil domů z nedávného mistrovství světa, kde sledoval cestu svých nástupců v dresu All Blacks za obhajobou titulu a zároveň plnil své komerční povinnosti.

„Bylo to naprosto nečekané. Jonah s rodinou včera přiletěli z Británie a on dnes ráno náhle zemřel,“ řekl bývalý lékař novozélandské reprezentace John Mayhew televizi TV3.

Lomu se stal první globální ragbyovou hvězdou poté, co zazářil na světovém šampionátu v roce 1995, kde získal s Novým Zélandem stříbrné medaile.

Evropa neskutečně zaostává, hodnotí šampionát legenda českého ragby

Jednalo se dokonce o tom, že se objeví v bondovce Jeden svět nestačí, z čehož nakonec sešlo.

Po transplantaci ledvin se snažil vrátit k ragby, ale neúspěšně. Před čtyřmi roky se jeho potíže opět zhoršily, musel docházet na dialýzu a čekal na další transplantaci.

Kvůli nemoci odehrál Lomu za reprezentaci jen 73 zápasů, v nichž položil 43 pětek. Proslul nekompromisními průniky do brankoviště, při nichž se ho protihráči marně snažili složit.

Během dvou světových šampionátů si v 11 utkáních připsal 15 pětek, což je stále rekord, který letos vyrovnal Jihoafričan Bryan Habana.

I když se nemoc začala od roku 1998 projevovat na jeho výkonech, dostal se Lomu do nominace na mistrovství světa v roce 1999. S osmi pětkami opět turnaji vévodil, pro All Blacks však skončil šampionát zklamáním ze čtvrtého místa.

„Jonah byl legendou našeho sportu, milovali ho fanoušci u nás i po celém světě. Nemáme slov a Jonahova rodina má naše nejupřímnější sympatie,“ uvedl šéf novozélandské ragbyové unie Steve Tew. Lomu po sobě zanechal manželku a dva syny.

Jonah Lomu v reprezentačním dresu při utkání proti Novému Zélandu.
Legendární ragbista Jonah Lomu.

„Nemohu tomu pořád uvěřit,“ reagoval na zprávu o Lomuově úmrtí Dan Carter, hrdina letošního světového šampionátu, na němž dovedl All Blacks k titulu.

„Jsem úplně zničený ze zprávy, že Jonah odešel. Byla to ta největší superhvězda a báječný člověk. Jsem z toho hrozně smutný,“ uvedl anglický mistr světa z roku 2003 Jonny Wilkinson.

Autor: