Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Historický neúspěch. Ragbisté Anglie podlehli Austrálii o třídu a na MS končí

Sport

  22:52aktualizováno  23:12
TWICKENHAM - Fanynkám po tvářích stékaly slzy, drsní chlapi v očích nepřítomný výraz. Anglie zažila jeden z nejsmutnějších dnů ve své sportovní historii. Jejich ragbisté ve svém třetím utkání na domácím mistrovství světa nesměli prohrát, jenže na Austrálii neměli. Podlehli 13:33 a nepostoupí ze skupiny.

Anglický zmar. Pořadatelská země vypadla z mistrovství světa už ve skupině. foto: Reuters

Dosud se ještě nikdy v historii mistrovství světa nestalo, aby pořadatelská země nepostoupila ze skupiny do vyřazovacích bojů. Anglie je prvním nešťastníkem. A pro ni je to historický neúspěch.

Nepřežila skupinu smrti, v níž se srazila tři špičková národní mužstva. Vedle Anglie a Austrálie ještě Wales. A právě předchozí porážka s Walesem 25:28 Anglii stála postup. Nad Walesem totiž Angličané téměř celé utkání vedli, hru kontrolovali, ale vlastními chybami o výhru v závěru přišli. Na Austrálii neměli.

Anglie vs. Foley: 13:28

Hrdinou vítězů je útoková spojka Bernard Foley, autor 28 bodů. Položil dvě pětky, šest bodů přidal z konverzí a dvanáct z trestných kopů.

Angličanům vůbec nevyšel první poločas. Prohrávali souboje, skrumáže, nestíhali skládat rychlé útočníky. Australané dominovali ve všem a nad všemi čněl Foley. Bezchybně kopal, především však položil po krásných akcích dvě pětky.

Australská radost.
Mlýn v utkání Austrálie-Anglie.

Když v úvodu druhé půle z trestného kopu zvýšil na 20:3, zdálo se hotovo. Jenže Angličané v sobě přece jen našli sílu, která souboj zdramatizovala. Po vytrvalém tlaku položili pětku, Farrel konverzí snížil na rozdíl deseti bodů.

Přes osmdesát tisíc diváků na Twickenhamu vycítili šanci na zvrat, v bouřlivé atmosféře si Australané při útočné akci špatně přihráli, následný brejk zastavili jen za pomoci porušení pravidel a Farrell z trestného kopu snížil už na 13:20. Jenže deset minut před koncem atakoval protihráče Giteaua bez míče, dostal žlutou kartu a Foley z trestného kopu zvýšil na rozdíl deseti bodů. To už bylo pro Anglii příliš.

Diváci dokonce opouštěli hlediště před koncem. Už neviděli další body Foleyho z trestného kopu a pětku Giteaua v poslední minutě.

Mistrovství světa v ragby v Británii:

Skupina A: Austrálie - Anglie 33:13 (17:3).

Skupina B: Japonsko - Samoa 26:5 (20:0), JAR - Skotsko 34:16 (20:3).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!