Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

‚Jsme gayové, ale nevypadáme tak.‘ Ragbyový tým homosexuálů spustil kontroverzní kampaň

Sport

  14:37
„Jsi gay, nebo nejsi? Je nám to jedno, potřebujeme tě do týmu.“ Takové je heslo kontroverzní kampaně jihoafrického ragbyového týmu zvaného Jozi Cats, který se jako první v Africe otevřeně hlásí k homosexualitě svých členů. Smyslem kampaně, jež s nadhledem využívá ty nejdrsnější nadávky na gaye, byl primárně nábor nových ragbistů, ohlasy ze 126 zemí světa ale svědčí o globálnějším rozměru.

Kampaň proti homofobii v podání ragbyového týmu gayů Jozi Cats. foto: Facebook Jozi Cats

Homosexualita je trestná v 34 z 55 států Afriky. V Súdánu, Somálsku a Nigérii hrozí za sexuální styk mezi osobami stejného pohlaví trest smrti, v Ugandě, Tanzánii a Sierra Leone doživotí. Jižní Afrika je v tomto ohledu nejbenevolentnější zemí světadílu a homosexualita zde zakázána není, přesto je aktivita Jozi Cats mimořádně odvážná.

„Ve vedení ragby i mezi vrcholovými hráči v Jižní Africe nejsou, alespoň oficiálně, žádní gayové, prostředí je k nim totiž vyloženě nepřátelské. Cílem Jozi Cats je postupně odbourávat stereotypy a vytvořit i v nejvyšších ragbyových strukturách atmosféru, v níž se homosexuálové a bisexuálové nebudou bát odhalit svou pravou totožnost,“ píše klub z Johannesburgu na svých internetových stránkách.

Hráči prvního afrického ragbyového týmu gayů zvaného Jozi Cats.
Kampaň proti homofobii v podání ragbyového týmu gayů Jozi Cats.

Ragbisté Jozi Cats zvolili zajímavou strategii - nafotili plakáty, na nichž pózují s rekvizitami ztělesňujícími stereotypy o homosexuálech a doprovodili je nadávkami, které oni sami jako gayové museli nesčetněkrát vyslechnout. Obrovitý vousáč má tak v ruce kouzelnou hůlku, na zádech zelená křídla a nad ním ční nápis „Fairy?“ (=víla, slangově však urážlivé označení pro gaye). Další ragbista, holohlavý drsňák černé pleti, má v jedné ruce míč, v druhé květiny a nad sebou nápis „Pansy?“ poukazující na domnělou nemužnost homosexuálů.

Nejdůležitější součástí kampaně za bourání stereotypů je však videoreportáž, kterou na svých stránkách zveřejnila americká televize CNN. „Ohlasy jsou neskutečné, nemůžu uvěřit tomu, jak rychle se to dostalo do světa. Reportáž viděli diváci ve 126 zemích a podpora je obrovská,“ těší Chrise Verrijdta z PR agentury Havas, která kampaň pro jihoafrické ragbisty připravovala.

Kampaň se ale nesetkává jen s pozitivními ohlasy. „Je patetická, sexistická a naopak prohlubuje homofobní stereotypy. Na světě přece není nic horšího než zženštilý gay, že?“ zní jeden z komentářů pod fotkou dalšího drsně se tvářícího ragbisty s královskou korunou a nápisem „Queen?“ (slangový výraz pro zženštilého homosexuála). Sám Verrijdt přiznává, že forma kampaně vzešla z firemní porady, při níž se jeden z jeho kolegů zeptal, jak vlastně ragbisté-gayové vypadají. „Řekl jsem, že vůbec nevypadají jako gayové. A o tom to celé je,“ uvedl Verrijdt pro CNN.

Co je touch ragby?

Touch ragby je hra odvozená od klasického ragby, avšak nevyužívající tolik fyzického kontaktu. Namísto klasického skládání soupeřů se při touch ragby soupeři pouze dotýkají rukama, je tak bezpečnější a šetrnější variantou ragby. Proto je vhodné i pro děti.

Zdroj: Wikipedia.org

Podle předsedy Jozi Cats Teveshana Kuniho je hlavním cílem klubu, který byl sice založen v srpnu 2015, ale jehož členové se již tři roky věnují sportu zvanému touch ragby (viz box), dosáhnout toho, aby ragbisté v Jižní Africe byli posuzováni pouze podle své výkonnosti, nikoliv sexuální orientace. V budování kompetitivního týmu by Jozi Cats měla pomoci i možnost využívat profesionální zázemí týmu Wanderers Rugby Club, vedení dokonce věří, že nejtalentovanější ragbisté by mohli v budoucnu nakouknout i do dlouhodobě nejlepšího týmu jihoafrické ragbyové ligy Golden Lions. „Určitě je v našem potenciálu jednou vytvořit i jihoafrickou reprezentaci gayů,“ věří Kuni.

Na světě je 67 gay ragbyových týmů

Jozi Cats nejsou prvním ragbyovým týmem složeným z gayů, historie boje proti homofobii v tomto sportu sahá až do osmdesátých let, tehdejší pokusy o integraci gayů v klubech ale neměly dlouhého trvání. Pravými průkopníky byli až King’s Cross Steelers, ragbyový tým založený londýnskými homosexuály a bisexuály v roce 1995. Jejich iniciativa měla za důsledek vznik desítek dalších klubů, dnes je jich po celém světě 67 (z čehož 5 vzniklo jen v roce 2016).

První zápas mezi dvěma týmy složenými z gayů se odehrál v roce 1999, kdy londýnští Steelers porazili Village Spartans z Manchesteru 22:15. Od roku 2001 se každé dva roky hraje mistrovství světa gay ragbyových klubů, tzv. Bingham Cup. Pojmenován je po Marku Binghamovi, jednom ze zakladatelů ragbyových klubů pro gaye v USA, jenž zahynul při teroristických útocích 11. září 2001. Byl jedním z hrdinných pasažérů letu 93, kteří se vzepřeli únoscům a po boji na palubě letadla se zřítili v Pensylvánii.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!