Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rangers postoupili v play off přes Atlantu

Sport

  8:33
NEW YORK - Nečekaně lehce postoupili hokejisté New Yorku Rangers do 2. kola play off NHL. Jezdci uspěli i ve čtvrtém utkání proti Atlantě a postup si zajistili jako první. K rozhodujícímu vítězství Jezdců 4:2 gólem přispěli také obránce Michal Rosíval a útočník Jaromír Jágr, u Rozsívalovy trefy asistoval Martin Straka.

Jaromír Jágr (vlevo) v souboji s Bradem Larsenem foto: AFP

Thrashers si přitom v utkání vůbec nevedli špatně. Dvakrát totiž vedli, ale domácím se vždy podařilo vyrovnat. Poprvé zásluhou Rozsívala, podruhé srovnal skóre Brendan Shanahan. Rozhodující okamžik přišel na počátku třetí třetiny, kdy se do puku opřel Matt Cullen. Sudí hru ale přerušil až o 16 sekund později. Následovala téměř pětiminutová konzultace s rozhodčím u videa, po níž hlavní sudí oznámil, že Cullenova střela skončila za brankovou čárou.

To překvapilo i samotného Cullena. "Byla to tyč, to vím. Ale pak už jsem puk neviděl. Nechápal jsem, proč se na to znovu dívají. Ani mě nenapadlo, že by to mohl být gól," řekl novinářům třicetiletý útočník. "Díval jsem se, a stopa kotouče byla jasně za čárou," souhlasil s výrokem rozhodčího brankář Atlanty Johan Hedberg. V posledních okamžicích zápasu pak stanovil výsledek na konečných 4:2 do prázdné branky Jágr.

Rangers svými výkony proti Atlantě dali zapomenout na loňské rychlé vyřazení, které jim ve čtyřech zápasech připravil městský rival z New Jersey. Letos mají po vydařeném 1. kole mnohem vyšší ambice. "Naším cílem nebylo jen dostat se do prvního kola. Dokud zůstaneme zdraví, můžeme dojít opravdu daleko," prohlásil kapitán newyorského celku Jágr. "Jsme šťastní, jak jsme tuhle sérii zvládli, ale musíme zůstat nohama na zemi," doplnil jej Shanahan.

Pro Atlantu tak skončila velmi úspěšná sezona, neboť Thrashers se do vyřazovacích bojů probojovali poprvé v klubové historii. "Po úterní porážce (0:7) jsme se cítili trapně. Opravdu jsme věřili, že to ještě dokážeme zvrátit. Překvapila mě obrana Rangers, všechny zápasy hrála opravdu skvěle. Netušil jsem, že jsou toho schopní," pochválil defenzivu soupeře Hedberg.

Vokoun Predátory nezachránil
Účast v další fázi se vzdaluje Nashvillu, který podlehl 2:3 na ledě San Jose, a od vyřazení jej dělí jediná porážka. Těsná výhra Sharks nese výrazný podpis českého forvarda Milana Michálka, jenž překonal Tomáše Vokouna v brance Predátorů hned dvakrát.

Hosté do zápasu nastoupili aktivně, ale už ve čtvrté minutě je zmrazil Michálek, který zužitkoval přihrávku Joea Thorntona zpoza branky. Dvoubrankové vedení pak zajistil domácím na začátku druhé části nováček Joe Pavelski. Hostům se sice vzápětí podařilo snížit zásluhou Jasona Arnotta, vedení Sharks však o deset minut později opět zvýšil Michálek. Za Predátory se v závěru zápasu trefil ještě Scott Hartnell, vyrovnat se jim však již nepodařilo.

"Oba týmy jsou opravdu dobré a hrajeme i podobným stylem. Dostali jsme se do vedení, a pak už jsem prostě jen hráli svoji hru. Daří se nám," pochvaloval si Michálek po utkání. Vokoun si na druhé straně stěžoval na nepřízeň osudu. "Dneska jsme měli smůlu, ten zápas byl opravdu vyrovnaný... Když vystřelíme my, puk zůstane na brankové čáře. Oni nahodí puk před branku a je z toho gól," řekl český brankář novinářům.

Blízko postupu do další části vyřazovacích bojů stojí celek Buffala. Nejlepší tým základní části ve středu vybojoval výhru 4:2 na ledě New Yorku Islanders a v sérii vede 3:1. Zvýšit náskok se naopak nepodařilo hráčům Tampy Bay, kteří podlehli New Jersey 3:4 v prodloužení. Stav vzájemných zápasů se tak vyrovnal na 2:2. Po bodu za asistenci si připsali čeští hráči v dresu Lightning Filip Kuba a Václav Prospal.

Výsledky:
Východní konference - 4. zápasy:
New York Islanders - Buffalo 2:4 (2:2, 0:1, 0:1)

Branky: 7. J. Blake, 20. Sillinger - 14. a 21. Drury, 12. Vanek, 59.
Pominville. Střely na branku: 26:31. Diváci: 16.234. Stav série 1:3.

Tampa Bay - New Jersey 3:4 v prodloužení (1:2, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 13. Perrin, 32. St. Louis (Kuba), 36. Lecavalier (Prospal) - 15. a
30. Parise, 7. Gionta, 73. Gomez. Střely na branku: 33:37. Diváci: 20.940.
Stav série 2:2.

New York Rangers - Atlanta 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Branky: 8. Rozsíval (Straka), 39. Shanahan, 43. Matt Cullen, 59. Jágr - 7.
Tkachuk, 33. de Vries. Střely na branku: 31:26. Diváci: 18.200. Konečný
stav série 4:0.

Západní konference - 4. zápas:
San Jose - Nashville 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky: 4. a 33. M. Michálek, 22. Pavelski - 23. Arnott, 58. Hartnell.
Tomáš Vokoun odchytal za Nashville 58 minut, z 23 střel inkasoval 3 góly a
úspěšnost zásahů měl 87 procent. Střely na branku: 23:25. Diváci: 17.496.
Stav série 3:1.

Autor: