130 let

Hráči na střídačce Rangers gratulují Jaromíru Jágrovi k prvnímu gólu v síti Atlanty. | foto: ČTK

Rangers zvládli vstup do play off

Sport
  •   8:41
NEW YORK - Hokejisté newyorských Rangers prodali v prvním zápase vyřazovací části dobrou formu z posledních zápasů. Atlantu zdolali na jejím ledě 4:3, hlavní hvězdou utkání byl vyhlášen kapitán Jezdců Jaromír Jágr.

Ten vstřelil jeden gól a na další přihrál, trefil se také Michal Rozsíval. Martin Straka a Petr Průcha si připsali asistenci.

V prvním duelu se činil také další český kapitán v NHL Patrik Eliáš, který se gólem a přihrávkou podílel na vítězství New Jersey nad Tampou 5:3. Bezchybný výkon předvedl Dominik Hašek v brance Detroitu. K výhře Red Wings 4:1 přispěl devatenácti úspěšnými zákroky.

Jágr načal povedenou letošní premiéru Rangers v play off, když v 13. minutě otevřel skóre zápasu v Atlantě. "Nemám rád, když vstřelím první gól. Přináší mi to smůlu. Několikrát se mi to letos stalo a pak jsem zvadl. Nenávidím to," svěřil se Jágr po utkání.

Žádné prokletí se ale tentokrát nekonalo. Jágr se vzápětí podílel v přesilové hře na Rozsívalově druhé brance a Rangers si udržovali jedno- či dvoubrankový náskok až do konce zápasu. V jeho závěru sice museli čelit v oslabení soupeřově power play, ale brankář Henrik Lundqvist vyrovnání nepřipustil. "Na konci jsme to udrželi zuby nehty. Spoluhráči před brankou odvedli skvělou práci," pochvaloval si Lundqvist po svém prvním vítězství v
play off v kariéře.

Hrdinou hokejistů New Jersey byl Zach Parise, který potvrdil pověst nejlepšího střelce týmu ze základní části a dvěma góly zařídil úvodní výhru nad Tampou. Dvaadvacetiletý útočník vstřelil první branku utkání a poté, co Devils ztratili v úvodu třetí třetiny vedení 3:1, postavil tým na nohy čtvrtým gólem.

Těsný náskok 4:3 hájili Devils až do předposlední minuty, než Patrik Eliáš, jenž v první třetině zvýšil tečí v přesilové hře na 2:0, vystihl rozehrávku brankáře Holmqvista a po dvou přihrávkách přidal Brian Gionta pátý gól.

Detroit nepřipustil komplikace
Suverénním způsobem zahájil play off vítěz Západní konference Detroit, s Calgary si poradil hravě 4:1. Domácí byli ve všech směrech lepší, o jejich převaze jasně hovořil i poměr střel 46:20. "Vlétli na nás a nedali nám šanci," uznal trenér Flames Jim Playfair.

Hašek, který nastoupil v play off poprvé od roku 2002, kdy vyhrál s Detroitem Stanley Cup, podal jistý výkon a jediný gól inkasoval až pět minut před koncem za rozhodnutého stavu 4:0. Sbírku třinácti čistých kont ve vyřazovacích bojích tak nerozšířil.

"V play off nepočítám nuly ani žádné další statistiky. Jde jen o jedno, a to je vítězství," zdůraznil Hašek.

Bez problémů zvládl první zápas i nejlepší tým základní části Buffalo. Výhru 4:1 nad New Yorkem Islanders zařídili pouze dva střelci - Chris Drury a Colin Campbell, každý dal dvě branky. Islanders se opět museli obejít bez brankářské jedničky Ricka DiPietra, jeho náhradník Wade Dubielewicz však podle spoluhráčů za góly nemohl. "Že by měl už příště chytat DiPietro? Nemyslím si, že to může něco změnit," řekl sebevědomě Campbell.

Východní konference - 1. zápasy:
Buffalo - NY Islanders 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky: 10. a 57. Campbell, 32. a 42. Drury - 27. Asham. Střely na branku: 35:21. Diváci: 18.690. Stav série 1:0.

New Jersey - Tampa Bay 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Branky: 8. a 44. Parise, 13. Eliáš, 24. Rafalski, 59. Gionta (Eliáš) - 32 a 43. Lecavalier (na druhou Prospal), 16. St. Louis. Střely na branku: 24:26. Diváci: 14.495. Stav série 1:0.

Atlanta - NY Rangers 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)
Branky: 20. Belanger, 33. Hnidy, 46. Dupuis (Holík) - 13. Jágr, 17. Rozsíval (Straka, Jágr), 31. Marcel Hossa, 37. Nylander (Průcha). Střely na branku: 24:38. Diváci: 18.857. Stav série 0:1.

Západní konference - 1. zápas:
Detroit - Calgary 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky: 5. Filppula, 9. Lidström (Hudler, Lang), 27. Dacjuk, 30. Schneider - 55. Tanguay. Dominik Hašek odchytal za Detroit celý zápas, z 20 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 95 procent. Střely na branku: 46:20. Diváci: 19.204. Stav série 1:0.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK