Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rasmussen: Na Tour 2007 dopoval celý náš tým Rabobank

Tour de France

  15:03
KODAŇ - Bývalý dánský cyklista Michael Rasmussen prohlásil, že v týmu Rabobank na Tour de France 2007 dopovali úplně všichni jezdci. Mezi tehdejšími členy nizozemského celku byli například vítěz Gira d'Italia 2009 a dvojnásobný šampion Vuelty Rus Denis Meňšov nebo Španěl Óscar Freire, trojnásobný mistr světa.

Michael Rasmussen foto: Reuters

"V týmu Rabobank užívali doping všichni. Ne že by všichni brali stejné produkty, ale všichni jezdci užívali nějakou formu dopingu, co zajistil tým," uvedl devětatřicetiletý Rasmussen v rozhovoru pro dánskou stanici DR u příležitosti blížícího se vydání své autobiografie.

V sestavě Rabobanku na Tour 2007 byli také Michael Boogerd, Bram de Groot, Thomas Dekker, Juan Antonio Flecha, Grischa Niermann a Pieter Weening.

Rasmussen přiznal, že ke spolupráci na krevním dopingu přiměl i rodiče. Na radu týmového lékaře Geerta Leinderse prý požádal svého otce Finna, aby daroval krev, kterou mu pak budou moci aplikovat zpět. Leinders mu vysvětloval, že má podobnou praxi z minulosti se dvěma bratry, a když se krevní vzorky shodují, je to prý jako "míchat vodu s vodou".

"Přišlo mi, jako kdybych už překračoval určitou hranici. Nebylo to snadné. Ale rodiče byli ujištěni, že využívám medicínu jen k tomu, abych jezdil rychleji. Nakonec k tomu nikdy nedošlo, protože po analýze krevních vzorků se zjistilo, že nejsou kompatibilní," uvedl Rasmussen.

O bývalém stájovém kolegovi Rolfu Sörensenovi řekl, že ho krátce před světovým šampionátem v roce 2001 obeznámil s užíváním kortizonu. "Dva dny před závodem šel v hotelu do mrazáku nad minibarem a vytáhl malou krabičku s připraveným kortizonem. Zeptal jsem se, co to je. Odpověděl, že synacthen. Ptal se, jestli chci něco z toho také. Já se ptal, k čemu je to dobré a jak to funguje. A on mi všechno vysvětlil," prohlásil Rasmussen.

"Tour bych vyhrál"

Na Tour 2007 jel ve žlutém trikotu lídra závodu, ale byl vyloučen, protože lhal o místě pobytu a před startem zmeškal několik kontrol. Svou diskvalifikaci dává Rasmussen za vinu bývalému italskému závodníkovi a současnému komentátorovi Davidu Cassanimu, jenž vyprávěl o intenzivní Rasmussenově přípravě v dešti v italských Dolomitech. Jenže podle plánu, který Dán předložil mezinárodní unii UCI, měl tehdy pobývat v Mexiku.

"Kdybych Cassaniho nepotkal, určitě bych Tour de France vyhrál," řekl Rasmussen serveru politiken.dk. Stačilo jen, abych mu tehdy řekl, ať o tom mlčí. A jak mi sám řekl, vyhověl by mi." Po vyloučení měl prý myšlenky na sebevraždu. "Byla to nejdelší noc v mém životě," uvedl Rasmussen, jenž poté dostal dvouletý distanc. Později obdržel za přiznání k systematickému dopingu osmiletý zákaz startů, který mu byl nedávno díky spolupráci s antidopingovými komisaři snížen na dva roky.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!