Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ráz Tour udává i Kreuziger

Sport

  9:53
CUNEO/PRAHA - Cyklistická Tour de France míří do finále. Po včerejším volném dnu přicházejí tři ďábelské etapy v Alpách, které hodně napoví o šancích jednotlivých jezdců na celkové prvenství v nejslavnějším závodě sezony. Na fanoušky, kteří hustě lemují rozhodující stoupání, čeká pořádné drama. Co ale zatím přinesl 95. ročník Tour de France?

Česká cyklistická naděje Roman Kreuziger. foto: Lidové noviny

Poprvé v historii promlouvá do dění na špici český cyklista. Teprve dvaadvacetiletý Roman Kreuziger si při premiéře na Tour vede famózně V průběžném pořadí figuruje na 14. místě se ztrátou přes sedm minut. V boji o bílý trikot pro nejlepšího jezdce Tour do 25 let patří Kreuzigerovi druhá příčka, na stájového kolegu Nibaliho ztrácí necelé dvě minuty. "Hlavní je, aby bílý trikot přivezl do Paříže jeden z nás,“ přál si Kreuziger. 

Jestli se něco nenaplnilo, tak touha pořadatelů po Tour bez pozitivního testu na zakázané prostředky. Největší rybou, která uvízla v síti kontrolorů, se stal mladý Ital Riccardo Ricco, jenž měl před sebou velice slibnou budoucnost. Cyklistika tak i nadále v očích mnoha fanoušků zůstává sportem plným dopingu. "Přitom děláme nejvíc ze všech sportů,“ cítil křivdu jeden z favoritů, Australan Cadel Evans.

Letošní Tour potvrzuje předpoklady a je nebývale dramatická. První tři cyklisty v průběžném pořadí dělí nicotných osm vteřin, ještě šestý v pořadí Španěl Sastre ztrácí na žlutý trikot pouhých 49 vteřin. Do čela se v neděli vyhoupl Lucemburčan Frank Schleck.

Pokud Tour zrodila novou ikonu, pak cyklistického sprintera Marka Cavendishe. Třiadvacetiletý Brit vyhrál čtyři spurty v hromadných dojezdech. "Myslím, že jsem toho předvedl dost. A zelený trikot pro krále bodovací soutěže je pro mě už ztracený,“ vysvětlil Cavendish  proč ze závodu o víkendu odstoupil. Místo toho bude mistr světa na dráze regenerovat, aby se stihl připravit na olympijské hry v Pekingu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!