Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rebel Duda odchází do Švédska

Sport

  15:46
PRAHA - Hokejový útočník Radek Duda odchází z pražské Slavie do švédského Malmö. Finalista uplynulého extraligového ročníku oznámil, že sedmadvacetiletého hráče uvolní ze svých služeb i přesto, že má ještě s klubem platnou smlouvu.
Jeho novým zaměstnavatelem se nyní stal nováček nejvyšší švédské soutěže, ve kterém bude působit i útočník David Moravec.

"Pracovali jsme na tom pár dní, dolaďovali maličkosti a včera večer jsme vše podepsali," řekl Duda. Nakonec jsou prý spokojeny všechny tři strany - Slavia, hráč i Malmö. "Je příjemný pocit, když o vás někdo stojí," uvedl účastník mistrovství světa v roce 2003, který patřil mezi
nejkontroverznější hráče v extralize.

Důraznou hrou na hranici pravidel často svůj tým oslaboval, na druhou stranu ale patřil mezi nejpopulárnější hokejisty.

Dudu tak čeká čtvrté zahraniční angažmá v kariéře. V letech 1998 až 2000 působil v juniorské zámořské soutěži WHL, poté hrál rok za ruskou Kazaň a krátce oblékl i dres Kapfenbergu v rakouské lize. Do Malmö už se těší, i když se nejprve musel podívat na mapu, kde vlastně město leží a na internetu o něm zjišťoval další informace.

"Od pana Lenera jsem poté dostal další informace o klubu," prozradil Duda, že již kontaktoval i bývalého reprezentačního trenéra, který vede Luleu.

Bývalý hráč Sparty, Slavie či Plzně tak nyní vymění dres ambiciózního celku, který každoročně bojuje o titul, za dres nováčka nejvyšší soutěže. "Určitě to bude něco jiného. Nemyslím si ale, že Malmö je outsider. Z finanční stránky je na tom velmi dobře a výrazně se posiluje," podotkl Duda s odkazem na příchod Moravce a finského reprezentačního útočníka Lasseho Pirjetäho.

"Navíc je možné, že po 1. červenci, kdy bude v zámoří řada hráčů volná, přijdou další," uvedl.
Angažmá ve Švédsku by navíc Dudovi mohlo pomoci i k vysněnému návratu do zámoří. Alespoň v to věří samotný hráč.

"Jedná se o nejkvalitnější ligu v Evropě, což dokazuje množství hráčů, kteří z ní letos do NHL odešli. I proto bylo mojí prioritou jít tam," podotkl Duda, který v uplynulém extraligovém ročníku nasbíral 51 kanadských bodů za osmnáct branek a 33 asistencí.

Kdy se vydá na sever Evropy, ale momentálně netuší. "Doufám, že se mi brzy generální manažer nebo trenér ozvou," přál si. I nadále však bude pokračovat v individuální přípravě, ve které mu pomáhá plzeňský trenér Radim Rulík.

"Hrozně mi to vyhovuje a jsem s tím maximálně spokojen. Dělám věci, kterým věřím, a navíc se nemusím ohlížet na ostatní," pochvaloval si Duda současný stav.
Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.