Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rekord, co vydrží sto let? Fenomenální Isinbajevová plánuje návrat

Sport

  9:00
PRAHA - Mohlo to být pohádkové loučení: když Jelena Isinbajevová vyhrála zlato na domácím světovém šampionátu v Moskvě 2013, spekulovalo se, zda nejde o její poslední závod v kariéře. Fenomenální ruská tyčkařka se však plánuje po mateřské pauze vrátit a skončit kariéru ještě ve větším stylu - olympijským zlatem v Riu.

Tlak na Jelenu Isinbajevovou byl drtivý. Radost z triumfu obrovská. foto: Kai PfaffenbachReuters

Už dosáhla všeho, co mohla.

Olympijské zlato, světový titul, světové rekordy... Byly roky, kdy ženská tyč = Jelena Isinbajevová. Nebylo otázkou, zdali vyhraje. Otázkou bylo, jak suverénně. Jestli přidá rekord.

Měla i propad. Šest let suverénní vlády jí vyčerpalo. Musela si dát pauzu, ale po roce a půl se vrátila, zase ve formě. Nevyhrála však na olympiádě v Londýně. Nezískala tři zlata z her v řadě.

Atletka Jelena Isinbajevová (vlevo), tenistka Maria Šarapovová a zápasník Alexandr Karelin s olympijskou pochodní
Jelena Isinbajevová se poklonila zaplněným ochozům stadionu Lužniki. Při jejích pokusech bouřily.

To neznamená, že by po tom třetím už netoužila. „Chci, aby mé jméno zůstalo v atletické historii dlouho,“ řekla ruským médiím. „Pokud se nám povede se pořádně připravit na Rio, můžeme útočit na další světový rekord.“

Maximum pod otevřeným nebem už dokázala posunout na 506 centimetrů. V hlavě má však i vyšší hranici: 510. „A ženy mohou dosáhnout i 515. Pokusím se tomu přiblížit a ustanovit rekord, který zůstane sto let,“ řekla.

Svatba byla před půl rokem, překvapila hosty na párty Isinbajevová

Před svìtovým šampionátem v Moskvě 2013 říkala: „Na 100 procent je to poslední akce.“

Nebyla.

Místo toho si po zisku dalšího zlata udělala pauzu, mateřskou. Loni porodila dceru Evu a vzala si o osm let mladšího oštěpaře Nikitu Petinova. Chuť závodit ji ale ani v 32 letech neopouští. Letos chce pilovat fyzičku, v dalším roce se má znovu objevit v závodech. S jasným cílem: olympiáda v Riu.

K ženské tyčce se zase vrátí tajemno, které ji provází. Zase se před každým skokem pomodlí - a atletický svět bude napjatě čekat.

Čekat, jestli má znovu přepsat historické tabulky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!