Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rekordní tenisový maraton. Ženy se bily o postup do čtvrtfinále 4:44 hodiny

Australian Open

  12:12
MELBOURNE - Nejdelší zápas ženské dvouhry v historii grandslamových turnajů sehrály ve 4. kole Australian Open ruská tenistka Světlana Kuzněcovová a Italka Francesca Schiavoneová, která po čtyřech hodinách a 44 minutách zvítězila 6:4, 1:6, 16:14. Loňská šampionka Roland Garros postoupila v Melbourne do čtvrtfinále poprvé na jedenáctý pokus.

Francesca Schiavoneová. foto: Reuters

Nedělní zápas překonal loňský maratonský duel Barbory Záhlavové-Strýcové s Ruskou Reginou Kulikovovou v prvním kole, v němž česká tenistka slavila výhru za čtyři hodiny a 19 minut. Třicetiletá Schiavoneová prokázala ve třetím setu, který trval tři hodiny, výbornou kondici a pevné nervy, když odvrátila celkem šest mečbolů. Volejem pak proměnila svůj třetí mečbol a ve čtvrtfinále se postaví světové jedničce Caroline Wozniacké z Dánska.

ZÁVĚR ZÁPASU SCHIAVONEOVÁ-ZVONAREVOVÁ:

"Bylo to fantastické, aspoň pro mě," uvedl Schiavoneová. "V takovéhle situaci je každý míč jako mečbol. Musíte bojovat. Tělo už nemůže, ale hlava musí jet dál," líčila italská tenistka. Kuzněcovová si posteskla, že se v tak dlouhém zápase někdy ztrácela a chvílemi nevěděla, jaký je stav, nebo kdo podává. Její soupeřka prý podobné problémy neměla. "Jen jsem se dívala na hodiny a říkala si: Bravo, Francesco. Jsi machr!" řekla Schiavoneová.

O další zápis do historie se postaral Švýcar Roger Federer. Obhájce prvenství porazil Španěla Tommyho Robreda a postoupil do 27. grandslamového čtvrtfinále za sebou, čímž vyrovnal bilanci americké legendy Jimmyho Connorse. "Jsem spokojený, je to další čtvrtfinále," konstatoval držitel rekordních 16 grandslamových titulů. "První týden turnaje byl docela náročný, v posledních zápasech jsem se celkem zapotil," uvedl Federer, který ztratil během čtyř utkání tři sety.

V duelu s Robredem se dopustil 40 nevynucených chyb, zatímco soupeř jich udělal pouze 21, ale nepřikládal tomu velkou váhu. "Tyhle statistiky moc neznamenají. Je mi jedno, jestli udělám 20 nebo 60 chyb. Hlavní je, když dělám věci tak, jak se má, a držím se svého plánu," dodal Švýcar, jenž má za sebou po loňském triumfu na Turnaji mistrů a vítězství v Dauhá sérii 14 vyhraných zápasů. Jeho dalším soupeřem bude buď Američan Andy Roddick, nebo krajan Stanislas Wawrinka.

Autoři: ,