Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Řepka si nezahraje sedm zápasů

Sport

  18:41
PRAHA - V sedmi soutěžních zápasech se Sparta bude muset obejít bez Tomáše Řepky. Disciplinární komise fotbalového svazu tak obránce potrestala za incident v závěru nedělního ligového utkání Teplice - Sparta.

Tomáš Řepka foto: ČTK

Řepka si také nebude moci patnáct měsíců obléci kapitánskou pásku. Jeho spoluhráče Martina Abrahama potrestala komise zastavením činnosti na čtyři utkání. Trenér Michal Bílek zaplatí pokutu 50 tisíc korun, jeho asistent Horst Siegl nesmí čtyři soutěžní zápasy na lavičku. Sparta dostala pokutu 700 tisíc korun.

Maximální trest by byl populismus, tvrdí Károlyi
Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi doplnil, že funkci kapitána nesmí Řepka vykonávat počínaje 21. zářím ani v mezinárodních zápasech. "Zastavení činnosti odpovídají provinění, ale případné další pokuty pro hráče by míjely efekt, protože už platili v klubu. Naopak zodpovědnost je podle nás také na straně klubu, proto dostala vysokou pokutu i Sparta," řekl předseda fotbalového soudu.

Károlyi také vysvětlil, proč Řepka nedostal maximální, tedy šestiměsíční trest. "To by bylo populistické rozhodnutí, protože velká část z případného šestiměsíčního trestu stejně spadá do zimní přestávky, kdy se hrají jen přípravná utkání. V tomto případě Řepka nemůže hrát většinu z dvanácti utkání, která Sparta letos ještě sehraje," řekl Károlyi.

Hektické okamžiky na teplických Stínadlech odstartovaly v závěru nastaveného času, kdy hlavní rozhodčí Radek Kocián poslal na tribunu kouče Bílka. Ten totiž chvíli před tím kopl míč zpět do hřiště, za což ho Kocián vykázal. Následně čtvrtý rozhodčí Robert Hájek zabránil v autovém vhazování Řepkovi, což sparťanského zadáka rozčílilo a adresoval několik peprných slov rozhodčím i pořadateli Jaroslavu Svobodovi, který se s ním pustil do šarvátky.

Řepka za svůj výstup viděl druhou žlutou kartu, Kociána poplácal po rameni a při odchodu do kabin strčil do kameramana České televize. Do závěrečné strkanice se připletl i Abraham, který byl nakonec už jako vystřídaný hráč na lavičce také vyloučen.

Disciplinární komise pozvala k projednávání nedělního incidentu řadu svědků včetně tří rozhodčích, delegáta i všech hříšníků. Nakonec ale před komisi zasedla jen část - hlavní rozhodčí Radek Kocián i delegát Miroslav Bubeník se z jednání omluvili, fotbalisté Řepka s Abrahamem zaslali vyjádření, aby komise jednala bez jejich přítomnosti. Překvapením byla účast sparťanských trenérů Bílka se Sieglem, přestože se jednání odehrávalo jen pár hodin před výkopem pohárového utkání proti Odense.

Siegl: Zcela slušně to nejde
Předseda komise Károlyi nejdříve zopakoval prohřešky, jak je zapsali Kocián s Bubeníkem do svých zápisů. Podle nich měli Řepka, Abraham i Siegl reagovat vulgárními výrazy směrem k hlavnímu rozhodčímu poté, co byl vykázán z lavičky Bílek. Abraham se Sieglem podle zápisu dokonce směřovali na Kociána výhružky. "Ty si nezapískáš deset zápasů," údajně křičel letenský asistent.

Bílek dnes začal smířlivou omluvou, podobně reagoval také Siegl. "Utkání bylo hodně vypjaté, rozhodčí Kocián utkání hrubě ovlivnil, byla tam řada okamžiků, která se nám nelíbila. Ano, párkrát jsme vylétli z lavičky, vždy bez konfliktu, nepoužil jsem navíc jedinou urážku," prohlásil sparťanský trenér, který míč prý pouze vracel, aby byl rychle rozehrán.

"Nebyl v tom žádný vztek a moje vykázání bylo naprosto neadekvátní," tvrdil Bílek, podle kterého čtvrtý rozhodčí ani neřekl, proč má být vykázán. Čtvrtý rozhodčí Robert Hájek tvrdil opak, stejně jako asistent Jan Filgas. Ani jeden z nich však neviděl, že by Řepka plivnul na pořadatele Svobodu, jak uvedl do zápisu delegát. Siegl potvrdil, že mu opravdu několik výroků ujelo. "Kdo hrál fotbal tak dobře ví, že to zcela slušně nejde," přiznal vulgární výrazy asistent.

Klub zastupoval člen představenstva Lukáš Přibyl, který uvedl, že šlo o neomluvitelný zkrat. "Sparta reagovala pokutami a omluvou, navíc dala vysoké pokuty, téměř v maximální výši, kterou nám umožňují smlouvy s hráči," uvedl Přibyl, který se ohradil také proti zprávě rozhodčího.

Podle něj to od Řepky nebylo napadení kameramana, ale jen rána do kamery. "Není pravda ani to, že by na někoho plivl. Žádný videozáběr to neprokázal a fotbalista to popírá," uvedl letenský funkcionář a připomněl, že i čtvrtý rozhodčí reagoval vulgárně, což však Hájek kategoricky odmítl.

Možnost k vyjádření dostal i pořadatel Jaroslav Svoboda, který jako jediný tvrdil, že na něj Řepka plivnul. "Když šel kolem mě, tak na mě plivnul, ale netrefil mě tak o dva tři metry," řekl Svoboda. Naopak připustil, že i z jeho úst vyšel vulgární výraz a že se s Řepkou strkal.

Autor: