Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Reprezentaci chybí detail - lyžaři. Hrdinové z OH nepodepsali smlouvy

Sport

  9:00
PRAHA - Vraťme se o tři měsíce zpět. Česká lyžařská štafeta si dojela na olympiádě ve Vancouveru pro bronz. Nečekanou euforii navíc umocnil fakt, že na stupně vítězů o pár dnů předtím zavítal po závodě na 15 kilometrů i Lukáš Bauer.

Kvarteto českých běžců Koukal, Magál, Bauer a Jakš se raduje z bronzové medaile. foto: Reuters

Čeští lyžaři se topili v nadšení, národ je zbožňoval, rýsovaly se ještě lepší podmínky, lasa od sponzorů, zkrátka zářné zítřky. Střih! Píše se 31. květen a celému lyžařskému týmu končí reprezentační smlouvy. Takže by se měly podepsat nové, ne?

Realita je ale poněkud jiná. Vedení běžeckého úseku lyžařského svazu nabídlo závodníkům i realizačnímu týmu po exportní sezoně tak směšné podmínky, že je všichni odmítli. Takže v těchto hodinách česká mužská reprezentace běžeckého lyžování neexistuje. Nejsou lyžaři, trenéři, servismani. Nikdo.

"Tuhle reprezentaci buduju sedm let a podmínky, které nám předložili, jsou absolutně nejhorší," povzdechl si trenér mužské běžecké reprezentace Miroslav Petrásek, jenž si ke vší smůle v minulých dnech přetrhl achillovku na levé noze. "Vedení úseku nám nabídlo snížení peněz až o 80 procent! Což je špatné. Likvidační."

Lukáš Bauer.

Ani Bauer by nemohl na všechny Světové poháry
Petrásek soudí, že v dané situaci by Lukáš Bauer jen těžko mohl obhajovat druhý post v celkové klasifikaci Světového poháru. "Vždyť bychom ani neměli na objetí všech Světových pohárů." Nabídka úseku šokovala i šéfa servismanského týmu Jana Pešinu. "Co nám předložili, je výsměch, absolutně nepřijatelné," prohlásil otráveně chlapík, který poskládal jeden z nejuznávanějších a nejlépe fungujících servismanských týmů na světě.

"Jen pro srovnání. Vezměme si třeba naprosto průměrného slovinského servismana, který má za dva měsíce určitý plat. A tenhle plat nabídl běžecký úsek čtyřem našem lidem. Navíc na půl roku...! Na vosky už máme také o polovinu méně, takže padáme dolů. Doufám, že se nezastavíme někde na úrovni Ukrajiny a podobných, v lyžování rozvojových, států."

Petrásek dodává, že jedinou prozatímní záchranou jsou prostředky od ministerstva obrany: "Zajišťují nám přípravu, nikoliv ale působení na Světových pohárech." Petráska mrzí, že od skandálního vyhlášení Krále Bílé stopy (Bauer v neprůhledné anketě pořádané Svazem lyžařů obsadil až třetí místo za Záhrobskou a jedním z travních lyžařů...) nikdo z vedení úseku nepřišel s novou, smysluplnější nabídkou.

Šárka Záhrobkská a Lukáš Bauer.

"Zdá s e mi hodně špatné schovávat se za ekonomickou situaci v zemi. Jestli ale peníze běžecký úsek skutečně nemá, ať to řekne a závodníkům přenechá reklamní plochy. V tom případě ale nechápu, proč tam ti lidé pracují."

Podpora se prý určitě sníží
Šéf běžeckého úseku Norbert Pelc tvrdí, že ke schůzce mezi oběma stranami dojde zítra. "Jednání teprve začínají, středa ale definitivní výsledek určitě nepřinese," předpokládá. "Každopádně ale běžcům neposkytneme stejnou podporu jako před olympiádou nebo mistrovstvím světa v Liberci."

Petrásek a spol. prý nabídli, že jsou ochotni přistoupit případně na snížení platů až o 20 procent. "Zadarmo ale tuhle práci přeci jen dělat nelze..."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!