Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Reprezentační kouč Hašek: Manažer nároďáku? Vladimír Šmicer

Sport

  18:25
PRAHA - Přání fanoušků se vyplnila. Národní mužstvo, které se nyní nachází v troskách, převezme jako hlavní lodivod Ivan Hašek, současně také šéf fotbalového svazu. "Vím, že dávám hlavu do oprátky, ale nebojím se," řekl dnes rozhodným hlasem nový kouč národního týmu.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Ivane, jak dlouho jste o této možnosti uvažoval?
Už od chvíle, co nevyšla jednání s Karlem Jarolímem. Museli jsme mít nějaké další řešení současné situace. Karel pro mne ovšem zůstává variantou číslo jedna a určitě se k jednáním opět vrátíme.

Jaké byly dvě varianty vedení nového realizačního týmu národního týmu?
Ta, kterou nakonec schválil výkonný výbor. To znamená, já jako hlavní trenér, asistenty Michal Bílek a Luděk Klusáček a konzultantem Karel Brückner. Trenérem brankářů bude Jan Stejskal, za což děkuji Spartě, že jej bude pro reprezentaci uvolňovat.

A druhá varianta?
Ta beze mne...

Hlavním koučem by byl Michal Bílek?
Ano, přesně tak, Michal Bílek by vedl tým jako hlavní kouč. Výkonný výbor ale nakonec schválil jednomyslně variantu se mnou v čele a já mu za důvěru děkuji. Chtěl bych říct, že vím, že je to nestandardní řešení, ale věřím, že v krátkodobém horizontu je to nejlepším řešení. Všichni chceme postoupit na mistrovství světa a uděláme pro to všechno, to vám slibuji. Chtěl bych vás poprosit zároveň o shovívavost a pochopení. Šance tu je a my i hráči se o ní porveme, dokud tady bude.

Zároveň bych rád doplnil, že má funkce bude neplacená, asistenti budou placeni méně než v minulosti a jejich odměna bude závislá především na tom, zda postoupíme, či nikoliv. Svůj případný bonus za postup bych poté věnoval na mládežnický fotbal.

A co hráči?
Hráči mají nastavený nějaký platový řád, rád bych jej změnil, ale o tom se musím nejdříve pobavit s hráči. Se všemi kroky, i s tím, jaké budou mít jednotliví členové kompetence budeme veřejnost průběžně a včas informovat. Nejdříve tak bude příští úterý, kdy se nový realizační tým sejde.

Proč padla vaše volba na pány Bílka a Klusáčka?
Michal je skvělý člověk a výborný trenér. Všude, kde působil sbíral úspěchy, je to velký bojovník. Navíc je jediný kouč české historie, který získal s týmem double. A pak Klusáček? Známe se od té doby, co jsme spolu studovali trenéřinu. Byl nejlepší v ročníku, je to velmi perspektivní kouč. Takový Mirek Dušín českého fotbalu.

A jaké kompetence bude mít pan Brückner?
Pan Brückner je obrovský odborník, mluvili jsme spolu na setkání přes 4 hodiny. Měl by být blízko týmu, bude součástí tréninků, budeme spolu trénink i taktiku konzultovat. Bude nám prospěšný i zkušenostmi mimo hřiště, u národního týmu působil řadu let.

Stále není obsazená funkce manažera národního týmu, už víte, kdo ji bude vykonávat?
Věřím, že Vladimír Šmicer.

Už jste domluveni?
Zatím ještě ne a má na rozmyšlenou tolik času, kolik jen bude chtít. Velmi o něj stojím, myslím, že svými zkušenostmi, svým vystupováním a osobností může národnímu týmu hodně pomoci.

Znamená to, že by musel skončit s fotbalem?
Ano, pokud bychom se domluvili, ukončil by aktivní fotbalovou kariéru. Vladimír si vzal čas na rozmyšlenou, je to pro něj samozřejmě velmi těžké rozhodování.

Jak dlouhý je váš mandát reprezentačního kouče?
Dokud se postoupí či nepostoupí na mistrovství světa. Ale nerad bych předbíhal. Jdeme nyní zápas od zápasu a věřím, že šanci postoupit přímo nebo přes baráž stále máme. Až tato mise skončí, sedneme si a rozhodne se, co dál. Má představa koncepční práce je taková, že by měl u národního týmu působit kouč v cyklu do mistrovství světa do mistrovství světa, to znamená čtyři roky. Tak je tomu ostatně zvykem všude ve světě.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...