130 let

Karel Poborský | foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Reprezentantům bude šéfovat Poborský

Sport
  •   19:38
PRAHA - Karel Poborský se vrací do fotbalové reprezentace. Ne však jako hráč, ale jako vedoucí národního týmu. Poprvé národní tým povede v červnu při důležitém kvalifikačním zápase ve Walesu.
Postupně by měl převzít všechny povinnosti od Jaroslava Dudla.

Příchod českobudějovického záložníka je jedním z opatření, jak zpřísnit režim uvnitř týmu po aféře s porušením životosprávy po kvalifikaci proti Německu. Národní tým oslavoval v hotelu narozeniny Tomáše Ujfalušiho, kde údajně byly i prostitutky.

Příchod zkušeného internacionála Poborského na post vedoucího mužstva by mělo být jedním z opatření, která navrhli trenér Karel Brückner s manažerem Vlastimilem Košťálem vedení fotbalového svazu. Stávající šéf celku Dudl bude členem realizačního týmu až do konce kvalifikace o postup na mistrovství Evropy a současně bude vykonávat funkci ředitele Mezinárodního oddělení ČMFS.

Poborský uvedl, že mu nabídka udělala radost. "Nabídkou jsem potěšen a rád ji přijímám. Je to další krok v mé kariéře," uvedl pro svazový web. A spokojen je i Brückner. "Skutečnost, že taková osobnost, jakou je Karel Poborský, se bude podílet na chodu fotbalové reprezentace, moc vítám. Je to velice pozitivní zpráva," řekl trenér.

Původně se v médiích spekulovalo o příchodu Pavla Kuky, ale nakonec bude hráčům šéfovat jejich nedávný spoluhráč, který během více než ročního působení v čele Dynama České Budějovice prokázal, že manažerskou práci dokáže zvládat velmi dobře. A to i přesto, že má stále i hráčské povinnosti.

S kariérou reprezentanta se však již definitivně rozloučil. Právě před zápasem proti Německu, týden před svými 35. narozeninami, naposledy Poborský zamával fanouškům a uzavřel dvanáctiletou kariéru v národním týmu. Během ní se stal rekordmanem v počtu startů, celkem nasbíral 118 zápasů a vstřelil osm branek.

Jihočeský rodák se přes České Budějovice, Viktorii Žižkov a Slavii Praha v roce 1996 po "stříbrném" Euru dostal na zahraniční angažmá do Manchesteru United, prošel také Benfikou Lisabon a Laziem Řím. Před návratem do Dynama, kde je vedle hráče a funkcionáře především spolumajitelem, působil tři roky ve Spartě Praha, odkud odešel před dvěma
lety po rozporech s trenérem Jaroslavem Hřebíkem a šéfem klubu Danielem Křetínským.

S národním týmem startoval i na "bronzovém" Euru před třemi lety a loňském mistrovství světa. V roce 1996 byl společně s Patrikem Bergrem vyhlášen Fotbalistou roku.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK