Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rezignovat nehodlám

Sport

  9:44
PRAHA - V pondělí tomu bylo šedesát dní, co v roli prezidentky stojí v čele lyžařského mistrovství světa v Liberci. Kolem Kateřiny Neumannové (34) se však dějí věci neustále - tou poslední bylo úterní odstoupení ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové, která v létě sehrála klíčovou úlohu v dosazení bývalé lyžařské hvězdy do funkce.

Prezidentka a ředitel. Šéfka organizačního výboru Kateřina Neumannová a nový sportovní ředitel Michal Lamplot. foto: ČTK

LN Zaskočilo vás, že ministryně Kuchtová složila funkci?
Určitě mě to nepotěšilo, ale situaci na ministerstvu jsem sledovala a věděla, že byla vyhrocená. Nepotěšilo mě to jako člověka - také proto, že paní ministryně se jako jedna z mála nebála podpořit mě veřejně. Potkávám se s řadou lidí, mnozí říkají, jak mě podporují, ale málokdo se odváží říct to do novin.

Změnilo se odstoupením ministryně něco pro vás?
Doufám, že ne. Myslím, že vztahy s ministerstvem jsou pevné, nejsou založené na personálních změnách. Jsem přesvědčená, že to zásadní vliv na moji práci mít nebude, určitě se budu setkávat s novým ministrem nebo ministryní. Z toho obavy nemám.

Jistě ale pociťujete, že musíte čelit jistým tlakům - nehodláte nyní také vy svůj post opustit?
V žádném případě. Nemyslím, že by moje pozice byla o vztahu Neumannová-Kuchtová, tuto záležitost bych neviděla příliš osobně.

Liberecké zastupitelstvo má jednat v pátek a jeho členové Jiří Šolc a Kamil Jan Svoboda prý hodlají vyvolat hlasování o návratu Romana Kumpošta do vedení organizačního výboru šampionátu. Jak se na to díváte?
To je jejich právo, a i když to nehodlám příliš komentovat, mám pocit, že liberecké zastupitelstvo má mnohonásobně větší počet členů. Já jsem jim neoficiálně vzkazovala, že se se všemi ráda potkám a vysvětlím jim svoje cíle a záměry, jenže v době jednání budu sedět v letadle do Curychu. Tam budu na konferenci Světové lyžařské federace FIS informovat o průběhu příprav šampionátu. Dostali jsme okruh otázek, které se týkají příprav jednotlivých sekcí.

Těžko předvídat, jak dopadne páteční jednání libereckého zastupitelstva, ale bránila byste se možná případnému kompromisu čili spolupráci s panem Kumpoštem?
Už několikrát jsem mu to nabízela, dokonce dávno předtím, než byl odvolaný. Chtěli jsme, aby se tento problém vůbec neřešil, jen aby se to v organizačním týmu trošku jinak poskládalo. Odmítl to, stejně tak po svém odvolání. Odmítl jakékoli návraty do organizačního výboru, byť ne v pozici prezidenta, ale v roli velice významné. Buď odmítal, nebo nereagoval. Myslím, že je to spíš otázka pro něj. Šlo o dialog, ale on na něj nepřistoupil.

Možná se pan Kumpošt cítí zasažený, protože audit prý odhalil jen drobné nesrovnalosti v hospodaření...
To je jeho interpretace auditu. Nemyslím, že by šlo o malé nesrovnalosti. Pan Kumpošt si nechal udělat audit, který kontroloval jen účetní věci, ale už to nebylo napojené na právní záležitosti, tedy na smlouvy a tak dále. Audit, o kterém Roman Kumpošt mluví, je úplně jiný a méně do hloubky, než který jsme nechali udělat my. Právníci to dnes srovnávali s jednou situací v Americe - tam, kde nebylo žádných pochyb, po hloubkovém auditu najednou chybělo několik miliard dolarů.

Do funkce sportovního ředitele šampionátu nyní nastoupil Michal Lamplot, který má také oslovit manažery a činovníky, kteří tým organizátorů opustili. Myslíte, že uspěje? Vy jste se o to snažila rovněž, ale často neúspěšně.
V tuto chvíli neumím říct, s jakými lidmi bude pracovat. Byla bych strašně ráda, kdyby dělal s českými lidmi, tedy se skupinou, která už v týmu byla. A pokud ne, bude muset pracovat s jinými lidmi.

Máte na mysli činovníky ze zahraničí?
Když to vezmu do krajní meze, tak i s cizinci. Pakliže nám Češi řeknou ne, jak to pak máme udělat? Ale pořád si myslím, že pro české činovníky druhá příležitost hned tak nebude, byla by to škoda. Budu se snažit Michalovi pomoct, aby se s Čechy domluvil, mnozí naznačili, že váhají a příští týden jsou ochotni obnovit jednání.

Ministryně Kuchtová vám přislíbila půjčku nebo dotaci ve výši asi 50 milionů korun na únorové závody Světového poháru, které mají být generálkou na šampionát. Myslíte, že tento příslib bude platit nadále?
Jsem přesvědčená, že ano, protože ta jednání byla vedena ne mezi dvěma osobami, ale mezi organizačním výborem a ministerstvem.

Kde se vzala zmíněná částka?
Je to výsledek jednání, tu částku nelze brát úplně doslova. Navazuje na ni marketingová činnost organizačního výboru, na kterou ale není moc času.

Příprava šampionátu se údajně prodražuje kvůli změnám v jeho vedení. Je to tak?
Určitě ne, v žádném případě. To je hodně mimo.