130 let

Ruský útočník Alexandr Ovečkin (v bílém) v souboji s Jánem Šťastným z Bostonu. | foto: ELISE AMENDOLA, ČTK

Riga uvidí budoucnost hokeje

Sport
  •   9:28
PRAHA - Šampionát bez hvězd? Může to tak vypadat. Po roční výluce se znovu rozběhla NHL a většina slavných hokejových tváří nyní bojuje o Stanley Cup. Mistrovství světa v Lotyšsku tak bude určitě méně zářivé než rok starý turnaj ve Vídni. Přesto se mohou fanoušci těšit na dva útočníky, jimž podle většiny odborníků patří budoucnost světového hokeje.
Kanaďan Sidney Crosby a Rus Alexander Ovečkin. Prvnímu je pouhých osmnáct let, druhému jen o dva roky víc. Přesto se letos při své premiérové sezoně umístili v nejlepší desítce kanadského bodování NHL. Ovečkin z Washingtonu byl třetí, nasbíral 106 bodů za 52 gólů a 54 asistencí. Crosby z Pittsburghu skončil šestý za 102 bodů (39 + 63).

„Před rokem byla výluka, ale teď všichni mluví jen o nich dvou,“ pochvaloval si během sezony kouč Pittsburghu Ed Olczyk. Ten byl sice kvůli špatným výsledkům později odvolán, ale spíše než herní trápení Penguins fanoušky stejně vzrušovaly ofenzivní manévry osmnáctiletého čaroděje.

„Nikdy jsem neviděl hokejistu, který by měl lepší přihrávku,“ pronesl na Crosbyho adresu slovutný Mike Keenan, „snad až na dvě výjimky: Wayne a Mario.“ Právě ke Gretzkému bývá Crosby často přirovnáván. V Pittsburghu si ho zase pod svá ochranná křídla vzal Mario Lemieux. Vybraná společnost, že? „Snažím se jen o to, abych se v každém zápase naučit co nejvíc,“ říká skromně Crosby, „vítězství týmu je to jediné, co mě zajímá.“

Ovečkin: Kdo je můj nejoblíbenější hráč?
Já Zatímco Crosby má i přes svůj nízký věk pověst mladého gentlemana, jeho sok Ovečkin je o poznání dravější. Nebojí se jít do ostrého souboje, na ledě často provokuje. „Někdy je jako malý kluk, i když hokej bere vážně,“ kroutí hlavou obránce Caroliny Adam Ward, „srazíte ho, on jen vstane a řekne: ,Super, to byla sranda!‘“

Ovečkin je výjimečně pohybově nadaný, jeho otec byl fotbalista, matka zase dvakrát vyhrála olympijské hry s basketbalovým týmem SSSR. „Počet bodů, které letos nasbíral, je ohromující,“ pochválil Ovečkina kouč Washingtonu Glen Hanlon. „A vůbec nejradši má vypjaté situace. Ve velkých zápasech hraje o třídu lépe. To se cení,“ pokračuje Hanlon.

Sebevědomí Ovečkinovi skutečně nechybí. Když se ho zámořští novináři ptali, kdo je jeho nejoblíbenějším hokejistou, odpověděl bez váhání: „Já!“

„Doufám, že Sidney a Alexander budou jako Magic Johnson a Larry Bird,“ odkazuje majitel Washingtonu Ted Leonsis k velkým rivalům a ikonám basketbalové NBA. „Vždyť i NBA prožívala horší časy a tihle dva jí vrátili zpátky na výsluní.“ NHL je tedy ve správných rukou. Umění dvou supertalentů si teď může vychutnat mistrovství světa.
Autoři: Lidové noviny