Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Co bude se znečištěnou zátokou v Riu? Ekologům dochází trpělivost

Sport

  9:00
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Brazilští ekologové apelují na úřady a organizátory olympijských her v roce 2016 v Riu de Janeiro, aby restartovali pozastavený projekt vyčištění vody od nečistot a splašků, které ohrožují systém jezer v budoucím Olympijském parku. Zároveň by měla být vyčištěná zátoka Guanabara, kde budou soutěže jachtařů.

V zátoce je koupání povoleno. Špatné kvalitě vody navzdory. foto: Reuters

Projekt za 250 milionů dolarů (více než šest miliard korun) měl začít už loni, ale vybraný dodavatel, který se měl postarat o vybagrování klíčové laguny Jacarepagua, nemohl zahájit práci kvůli nespecifikovaným právním sporům.

Zátoka Guanabara v Riu, kde řádí „superbakterie.“
V zátoce je koupání povoleno. Špatné kvalitě vody navzdory.
Jachty v Rio de Janeiru.
Pohřebiště lodí nedaleko zátoky

„Čas utíká,“ upozornil Andre Correa z úřadu pro ekologii, že hry začínají za 18 měsíců. „Laguny už nemohou déle čekat, potřebujeme udělat rozhodnutí,“ prohlásil.

Během úterý se byl osobně na lodi podívat po jezerech a ucítil páchnoucí zasolenou vodu ze shnilých vajec a spatřil bubliny z rozkládajících se organických materiálů. Ve společnosti biologa Maria Moscatelliho viděl také plovoucí zbytky odpadků z domácností, které vyplavou na povrch zejména při odlivu moře a poklesu vody.

Zázemím jachtařských soutěží bude přístav Glória Marina, kde měly být podle plánu vybudovány roury, jež by měly svést vodu do čističky. Sběrače dešťové vody jsou často kontaminovány splašky, neboť v Riu není více než polovina odpadních vod regulována.

ČTĚTE TAKÉ

Až 70 procent nezpracovaného komunálního odpadu tak končí v zálivu Guanabara, který závodníci označili za otevřenou stoku. Podle brazilských vědců může závodníky dokonce ohrožovat „superbakterie“, kterou objevili ve vzorcích vody. 

Tato bakterie se obvykle vyskytuje v nemocničním odpadu, nereaguje na antibiotika a léčba onemocnění je tak velmi složitá.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...