Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Rio má zatím jisté 55 českých sportovců. Olympijský rekord ale nepadne

Sport

  12:00
PRAHA - Sto dní před zahájením olympijských her má Česká republika 55 jistých míst. Některé nominace jsou už jmenovité, některé mají jen podobu splněné účastnické kvóty pro zemi. Vedení Českého olympijského výboru (ČOV) předpokládá, že se počet olympioniků ještě více než zdvojnásobí.

Michaela Hrubá už má účast v Riu jistou. foto: ČTK

Řada dalších reprezentantů má účast prakticky jistou díky svému postavení ve světovém žebříčku či díky tomu, že v tuzemsku nemají konkurenci. Ve středu bude zbývat do začátku her v Riu 100 dní.

Je takřka jisté, že rekord z Atén 2004 v počtu reprezentantů (142) nepadne. Počet českých účastníků v Riu se spíš bude pohybovat pod číslem 115, což měla dosud nejmenší výprava v Atlantě 1996. „Pracujeme s číslem 120, pokud by se dostali basketbalisté, tak 130,“ řekl sportovní ředitel ČOV a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor.

Na menším počtu českých účastníků se může podepsat i skutečnost, že poprvé po dvaceti letech nemusí být v nominaci žádný z týmů. Poslední šanci mají basketbalisté, které čeká náročný kvalifikační turnaj v červenci v Srbsku, kde bude velkým favoritem na jedno postupové místo domácí tým. Ten je ale suspendován a nyní se řeší, zda bude trest platit pro kvalifikaci.

Jmenovitou nominaci má jistou dvanáct atletů, plavci Barbora Závadová, Simona Baumrtová, Lucie Svěcená a Jan Micka, synchronizované plavkyně Soňa Bernardová a Alžběta Dufková, šermíři Alexander Choupenitch a Jiří Beran a vodní slalomáři Kateřina Kudějová, Vítězslav Gebas a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem. V několika dalších sportech a disciplínách je takřka jasné, kdo získaná místa obsadí.

Nominaci potvrdilo zatím jen 12 atletů

Atleti plnili limity už loni, z dvaadvaceti závodníků ale výkonnost potvrdilo podle nominačních pravidel zatím jen dvanáct reprezentantů - výškaři Jaroslav Bába a Michaela Hrubá, tyčkaři Michal Balner, Jan Kudlička, Romana Maláčová a Jiřina Ptáčníková, chodci Lukáš Gdula a Anežka Drahotová, dálkař Radek Juška, sprinter Pavel Maslák, koulař Tomáš Staněk a oštěpař Jakub Vadlejch.

V několika sportech budou rozhodovat světové žebříčky. To se týká i tenisu, kde může být klidných hned několik Čechů včetně lídrů Tomáše Berdycha a Petry Kvitové. V horských kolech jsou v žebříčku vysoko obhájce zlata z Londýna Jaroslav Kulhavý a Ondřej Cink. Velkou šanci v badmintonu má Kristína Gavnholtová, bojovat naopak ještě musí vlajkonoš z Londýna 2012 Petr Koukal.

V judu Rio neunikne Lukáši Krpálkovi a patrně ani Pavlu Petřikovovi. Žebříček rozhodne i v nové disciplíně golfu, kde má prakticky účast jistou Klára Spilková, stejně jako Vendula Frintová mezi triatlonistkami. Ambice může mít bikrosařka Aneta Hladíková, místo by díky žebříčku nemělo uniknout stolní tenistce Ivetě Vacenovské, vzpěračské místo obsadí nejspíš bronzový z ME Jiří Orság.

Cyklisté mají místa vyjetá, boxři s malou nadějí

Také většina dalších účastnických míst připadne sportovcům, kteří kvótu pro zemi splnili. Těžko si představit, že by cyklistickou časovku žen jel někdo jiný než Martina Sáblíková, že by na silnici chyběli Roman Kreuziger, Leopold König či Zdeněk Štybar. Rychlostní kanoisté mají také jasno o sestavě, stejně jako na skifu bude zcela jistě sedět Ondřej Synek či obhájkyně zlata Miroslava Topinková-Knapková, gymnastické místo zaujme David Jessen.

V jachtingu se na hry chystají Veronika Fenclová a Viktor Teplý, v moderním pětiboji budou velmi pravděpodobně reprezentovat obhájce zlata David Svoboda a Jan Kuf, nominace do pěti míst ve sportovní střelbě není jasná pouze v malorážce na 3x40 ran. Na květnovém ME na Slovensku se rozhodne o kajakáři na divoké vodě.

Česká republika určitě nebude mít na hrách zastoupení v jezdectví, ve skocích do vody, skocích na trampolíně, taekwondu a moderní gymnastice a v kolektivních sportech s možnou výjimkou mužského basketbalu. Malou šanci mají boxeři a lukostřelci, naopak naději živí plážové volejbalistky Markéta Sluková, Barbora Hermannová a zápasníci.

Autor: