Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rivalita ve jménu klokana

Sport

  14:05
PRAHA - Během 74 let své existence pamatuje vršovický stadion Bohemians u potoka Botič slavné i méně památné fotbalové bitvy. Ale teprve zítra na sebe v „ďolíčku“ narazí prvně soupeři, kteří se shodně hlásí k tradicím zelenobílého klubu.

Fanoušci Bohemians 1905 (ilustrační foto) foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Zaplněné ochozy uvidí nejbizarnější pražské derby. Obyčejně vyvolávají napětí mezi kluby odlišnosti, tentokrát bude všechno naopak. Sto let byli Bohemians v českém fotbale unikátní značkou, až loni nastala rozluka. Oba konkurenti se nyní snaží navzájem zpochybňovat si identitu.

Síla domácích Bohemians 1905 pramení před šlágrem třetí ligy hlavně z podpory vyprodaných ochozů. Tisíce fanoušků pomohli finanční sbírkou klub obrodit, když loni v únoru zkrachoval. Jejich počin dokonce ocenil Český výbor fair play. „Naše bohemácká veřejnost se těší, tak se těším s ní. Zápas bych však nechtěl srovnávat s derby Sparty a Slavie, protože tady jde o uměle vytvořenou rivalitu,“ soudí ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch.

Na opačnou stranu se postaví hráči Bohemians Praha. Hostující tým ještě v minulé sezoně startoval jako FC Střížkov. V mezidobí, kdy Bohemians zmizeli z českých soutěží, si pronajal od TJ Bohemians logo s klokanem a přejmenoval se.

Přetahování o ynačku Bohemians

V roce 1927 klub AFK Vršovice reprezentoval Československo na zájezdu po Austrálii. Domů si po úspěšném turné přivezl nový název Bohemians a do znaku si umístil klokana.

Až do loňska působil v Česku pouze jediný klub s takovým jménem. Po krachu druholigových Bohemians převzali název Bohemians 1905, za jejichž zrodem stojí finanční sbírka fanoušků. Na slavné jméno si ale dělá nárok i FC Střížkov, který se po pronajmutí zelenobílého loga změnil název na Bohemians Praha.

Přes odpor fotbalového svazu si vymohl soudní cestou právo nastupovat pod slavným názvem. Tím si mezi fanoušky vršovické Bohemky vysloužil nálepku jasného nepřítele číslo jedna. „Cítím, že je to až nezdravě vyhecované. Ale na zápas asi půjdu, s tím nemám problém,“ nebojí se reakce diváků šéf Bohemians ze Střížkova Karel Kapr.

Střížkov neexistuje, tvrdí Kapr
Označení klubu ze Střížkova za Bohemians se ve Vršovicích důsledně vyhýbají. „V zápisu o utkání to dodržíme. Na neoficiálních věcech, jako jsou plakáty, vstupenky a programy bude naším soupeřem Střížkov,“ ubezpečuje Steinbroch.

Přestože Střížkov s klokaní tváří nastupuje v zelenobílých dresech, na konci probíhající sezony ho většina účastníků třetí ligy vnímá stále jako tým ze severní části Prahy, kde se na kraji proseckého sídliště nalézá jeho stadion. „Je to dané tím, že domácí hřiště máme na Střížkově. Ale Střížkov neexistuje. Jeho místo v soutěži jsme postoupili Bohemce,“ nepřijímá kritiku oponentů Kapr.

Nejsilnějším pojítkem se slavnou minulostí zůstává pro jeho klub pronajatý znak. Licenční smlouva o užívání už na konci června vyprší. „O logo nepřijdeme, máme na něj opci. Navíc nejsem přesvědčený, že Bohemians 1905 jsou skutečně nástupcem FC Bohemians Praha,“ hlásí sebevědomě Kapr.

Generální sekretář TJ Bohemians Richard Šach odeslal do sídla ČMFS doporučený dopis. „Chceme si nechat potvrdit, kdo je opravdu nástupcem a podle toho se budeme dál řídit při propůjčování loga,“ tvrdí Šach.

V zápisu o jednání výkonného výboru fotbalového svazu z 1. června 2005 stojí, že pokračovatelem jsou současní Bohemians 1905. „Jenže v této záležitosti bylo podáno několik žalob. Věc není tak jasná,“ odmítá Šach automaticky předjímat návrat loga do Vršovic.

Podle Víta Pavluska z tiskového oddělení ČMFS bylo na svaz v souvislosti s kauzou Bohemians vzneseno šest žalob, soud stihl projednat zatím pouze jednu. I když právní situace zůstává nepřehledná, vymezení fanoušků je jednoznačné. Průměrné návštěvy na utkáních Bohemians 1905 ve vršovickém „ďolíčku“ se pohybují kolem pěti tisíc diváků a nepoznamenávají je ani výsledkové výkyvy domácího mužstva.

„Nedokážu si představit, že by z ničeho nic všichni přešli na druhou stranu,“ říká Steinbroch. Usmíření se stejnojmenným konkurentem vylučuje. „Po těch mnoha měsících mi to přijde nepředstavitelné."

Kapr používá vůči Bohemians 1905 často konfrontační tón. Představy, že zelenobílé masy z opačného tábora zapomenou na averzi a vezmou střížkovskou Bohemku na milost, se paradoxně nevzdal. „Jsem jednoznačně pro dohodu, i když se obávám, že druhá strana na to neuslyší.“

Autor: