130 let
Diskař Robert Harting.

Diskař Robert Harting. | foto: wikipedia.org

Válka mezi atlety. Diskař nechce být ve společnosti dopingového hříšníka

Sport
  •   10:30
BERLIN/PRAHA - Německý diskař Robert Harting má šanci stát se nejlepším atletem světa za letošní rok, ale dobrovolně se nominace zřekl. Mezinárodní federaci IAAF požádal, aby ho z desetičlenného výběru vyjmula, protože se ocitl ve společnosti bývalého dopingového hříšníka. Na tradiční ocenění totiž kandiduje i americký sprinter Justin Gatlin.

Gatlin si odpykal čtyřletý trest v letech 2006 až 2010, přičemž za příliš vysoké množství testosteronu měl původně dvakrát tak delší distanc. Být v jeho společnosti Harting považuje za urážku pro něj samotného i pro fanoušky.

"Požádal jsem IAAF, aby mě z tohoto seznamu škrtla. I když nominaci považuju za skvělou věc, nechci tam být s dopingovým hříšníkem," řekl devětadvacetiletý diskař agentuře DPA. Federace by podle něj měla při výběru vzít v potaz čestnost a poctivost.

Harting je trojnásobný mistr světa, olympijský vítěz i letošní evropský šampion z Curychu. Do nominace na světového atleta roku se dostal potřetí. Vítězové budou vyhlášeni 21. listopadu v Monaku. Mezi deseti vybranými atletkami je i letošní mistryně Evropy a vítězka Diamantové ligy oštěpařka Barbora Špotáková.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK