Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tisící výhra? Splněno. Teď může Federer zaútočit na Connorsův rekord

US Open

  16:53
BRISBANE/PRAHA - Titulů už Roger Federer v kariéře získal spoustu, v Brisbane to byl jeho triumf s číslem 83. Přesto byl speciální - ve finálovém zápase si připsal 1 000. výhru v historii, což se dosud povedlo jen dalším dvěma hráčům. „Znamená to pro mě hodně,“ uznal 33letý tenista.

Švýcar Roger Federer. foto: ČTK/AP

Jen Ivan Lendl (1 071) a Jimmy Connors (1 253) v kariéře dosáhli na víc vítězství. Jejich kariéry už skončily, ta Federerova se navzdory přibývajícímu věku zatím závěru blíží jen zvolna.

Statistiky

Nejvíce výher si Federer připsal proti Andymu Roddickovi (21). Nejčastěji porazil soupeře z Francie (111x, české soupeře zdolal 48x). Nejčastěji Federer vyhrával zápasy v USA (tam dosáhl 210 výher) a na tvrdém povrchu (621). Šestkrát porazil světovou jedničku. Vyhrál 22 pětisetových zápasů.

„Nikdy jsem o překonávání rekordů v počtu výher ani nepřemýšlel. Nebyl to můj cíl, stíhat tyto hráče,“ řekl Federer. „Vím, jak dobře hráli, jak moc toho odehráli a jak byli úspěšní.“

Minimálně Lendla by však mohl během kariéry dostihnout. Nebo i Connorse? „V tuto chvíli o tom samozřejmě pochybuju, ale nikdy nevíte. Nemám tušení, jak dlouho ještě budu hrát,“ prohlásil.

V minulé sezoně vyhrál Federer 73 zápasů. Kdyby si toto tempo udržel, mohl by Connorse dohnat za čtyři roky, což není úplně nereálné. „Hlavně musím zůstat zdravý. Taky musím být hladový a motivovaný. O to se teď starám víc než o to, abych dosáhl nějakého čísla.“

Švýcarskou legendu lákají dál hlavně velké tituly. Se 17 grandslamy je už nyní rekordmanem, doufá však, že by toto číslo mohl ještě rozšířit. Šanci bude mít už brzo, příští týden začíná první grandslam letošního roku v Melbourne.

Roger Federer (vlevo) a Milos Raonic na turnaji v Brisbane.
Klub tisícovkářů má dalšího člena.
Švýcar Roger Federer.
Federer si v Brisbane připsal 1 000. výhru kariéry.

„Věřím, že mohu vyhrát. Kdybych si to nemyslel, můžu jet v úterý domů,“ řekl Federer, který letos vstoupil už do 18. sezony mezi profesionály.

Když se ho po finálovém triumfu reportéři ptali, jestli si pamatuje všechny své výhry, odvětil: „Tak 800 z nich aspoň ano, doufám. Ale nezačínejte mě zkoušet,“ usmál se.

Federerovy jubilejní výhry

Výhra č. 1
Sedmnáctiletý mladík Federer nastoupil v roce 1998 do prvního kola v Toulouse, soupeřem mu byl domácí Guillame Raoux. Výsledek? 878. hráč světa porazil světové číslo 45 jasně 6:2, 6:2. Pak už žebříčkem stoupal bleskově, jak připomíná web USA Today. Další rok zakončil Federer jako číslo 64.

Výhra č. 300
Psal se rok 2004, Federer už byl světovou jedničkou. Ve finále US Open završil fantastickou sezonu, v níž ovládl tři ze čtyř grandslamů. Lleytona Hewitta zdolal ve třech setech, dva z nich získal „kanárem“. „Vždycky je důležité zahrát nejlépe v těch nejdůležitějších zápasech,“ řekl Federer.

Výhra č. 500
Další zdánlivě „běžný den“ v práci. Federer vyřídil Davida Ferrera ve čtvrtfinále v Monte Carlu 6:4, 6:0.

Výhra č. 800
Třicetiletého Federera už leckdo začal pomalu odepisovat. Jenže Švýcar ukázal, že se ještě vzdávat zdaleka nehodlá. Osmistou výhru si připsal ve čtvrtfinále halového turnaje v Paříži nad Juanem Monakem, kde došel až k titulu, svému dosud jedinému z turnaje Masters 1 000.

Výhra č. 1 000
Nejčerstvější jubileum. Kanadský dlouhán Raonic mu ve finále vzdoroval statečně, po dvou hodinách a 13 minutách ale nakonec Švýcar jeho odpor zlomil. A učinil další výrazný krok do tenisové historie.

Autor: