Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rogge byl zvolen na další čtyři roky prezidentem MOV

Sport

  9:38
Kodaň - Belgičan Jacques Rogge byl dnes znovu zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru. Funkci zastává od roku 2001, nyní se chystá na poslední čtyřleté období. Při volbách v Kodani neměl protikandidáta.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge (vlevo) foto: AFP

Sedmašedesátiletého funkcionáře zvolilo 88 členů výboru MOV, jen jeden byl proti. Před samotným procesem požádal brazilský člen MOV a bývalý šéf fotbalové federace FIFA Joao Havelange o veřejné hlasování, Rogge ale trval na tajné volbě.

Před osmi lety musel charismatický Belgičan porazit tři soupeře, aby se stal osmým mužem v čele olympijské organizace. Tehdy vystřídal Španěla Juana Antonia Samaranche, jenž funkci zastával 21 let.

"Je to pro mě velká pocta. Společně jsme toho již hodně dosáhli," řekl v Kodani v děkovné řeči vystudovaný lékař, jenž se v civilním životě věnuje ortopedii. Rogge byl v minulosti rovněž aktivním sportovcem, třikrát se zúčastnil olympijských soutěží v jachtingu, úspěšný byl i v ragby.

Právě tento sport má společně s golfem možnost dostat se zpět na program her pro rok 2016. O jeho zařazení bude MOV hlasovat ještě dnes.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!