Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rok 2018 podle českých sportovců? Překvapivé zlato na olympiádě i soud Řepky s ‚bývalkou‘

Sport

  6:00
PRAHA - Dlouhých dvanáct měsíců trvalo a ještě si několik dní počkáme, než přijde rok 2019. Jenže ten (skoro) uplynulý byl na sportovní události natolik bohatý, že by bylo vhodné si ty největší české úspěchy i neúspěchy připomenout.

Ester Ledecká a její radost s vypláznutým jazykem. foto:  Michal Sváček, MAFRA

LEDEN

Čeští házenkáři zaznamenali působivý výsledek. Na evropském šampionátu v Chorvatsku skončili šestí, přičemž jen bod je dělil od postupu do semifinále. Zaujal i výkon na individuálním poli, kdy se nejlepším střelcem mistrovství stal Ondřej Zdráhala s pětapadesáti brankami ze sedmi zápasů.

Na Australian Open se z výhry radovali Roger Federer a Caroline Wozniacká. Nejlepší čeští zástupci došli shodně do čtvrtfinále, v mužské části nestačil Tomáš Berdych právě na švýcarskou legendu, mezi ženami se musela Karolína Plíšková sklonit před Rumunkou Simonou Halepovou. A zejména u Plíškové nebyl zápas úplně klidný, podívejte se ZDE.

ÚNOR

Druhý měsíc roku znamenal zejména olympijské hry v Pchjongčchangu. A obrovskou radost českého národa, protože Ester Ledecká vybojovala dvě zlaté medaile. Kromě ní se o dvě medaile postarali biatlonisté (Michal Krčmář stříbro ve sprintu, Veronika Vítková bronz z téže disciplíny), rychlobruslařky (Martina Sáblíková stříbro na 5000 metrů, Karolína Erbanová bronz na 500 metrů), a jednu bronzovou medaili jsme vytěžili i ze snowboardkrosu díky Evě Samkové.

Ester Ledecká se raduje ze zlaté medaile, vedle sebe má stříbrnou Annu Veithovou (vlevo) a bronzovou Tinou Weiratherovou.

Bohužel čeští hokejisté na olympijském turnaji nenapodobili individuální sportovce. Medaili byli blízko, jenže to by museli v zápase o třetí místo zdolat Kanadu. Stupínek nejvyšší si pro sebe uzmul tým olympijských atletů z Ruska, velmi překvapivé stříbro slavili Němci.

BŘEZEN

Viktoria Plzeň bohužel vypadla z Evropské ligy. Poté, co v prvním jarním kole zdolala Partizan Bělehrad, ji čekalo osmifinále se Sportingem Lisabon, jenž byl ale nad její síly. Dvojzápas byl velice těsný, Portugalci postoupili až díky brance z prodloužení v odvetě.

Olomouc vs. Sparta, hostující kouč Andrea Stramaccioni.

Ve fotbalové Spartě končí trenér Andrea Stramaccioni. Jeho angažmá trvalo přesně 281 dnů, a letenští fotbalisté se z něj zjevně nevzpamatovali dosud. Itala nahradil Pavel Hapal, v době psaní článku trenér slovenské fotbalové reprezentace.

DUBEN

Extraligový titul podruhé za sebou slaví brněnská Kometa. Ta prokázala, že vyřazovací část opravdu umí, protože ve třech kolech ztratila jen dva zápasy a zaslouženě nad hlavu zvedla mistrovský pohár. Nejproduktivnějším hráčem play-off se stal třinecký mladík David Cienciala.

Gabriela Koukalová na Sportovci roku 2018

Vyšla kniha Gabriely Koukalové Jiná. Bývalá hvězda českého biatlonu zde bez obalu popisuje zákulisí tohoto sportu, nebere si servítky s kolegyněmi či trenéry. Kromě toho zde přiznává i poruchy s příjmem potravy, což experti rozporují. Patrně tady skončily veškeré naděje, že se Koukalová ještě někdy podívá do biatlonové reprezentace.

KVĚTEN

Ligu mistrů vyhrává opět Real Madrid, Evropskou ligu pak Atletico Madrid. Z tohoto výsledku mají největší radost fotbalisté Slavie, kteří končí v domácí HET lize druzí a díky souhře předešlých výsledků mají jistotu účasti ve 3. předkole Ligy mistrů. Mistr ligy, Viktoria Plzeň, postupuje přímo do milionářské soutěže. Kdo naopak smutní, jsou fotbalisté Zbrojovky Brno a Jihlavy, kteří z nejvyšší české fotbalové soutěže sestupují.

Viktoriáni si úspěch užívali naplno.

Čeští reprezentanti v hokeji vyhořeli na mistrovství světa. Už ve čtvrtfinále byl nad jejich síly celek Spojených států, celý turnaj vyhrává Švédsko po výhře nad překvapivým finalistou ze Švýcarska. U českého týmu končí realizační tým vedený Josefem Jandačem, nahrazuje jej Miloš Říha.

ČERVEN

Skončil předseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky Michal Listkiewicz. Místo něj si do křesla šéfa sudích sedl Jozef Chovanec, bývalý vynikající trenér, který ale má zkušenostmi se sudími jen z druhé strany. Tomu odpovídá i atmosféra mezi příznivci tuzemské nejvyšší soutěže, kteří novému vedení rozhodčích nevěří.

David Rittich představuje nové dresy hokejové reprezentace.

Hokejová reprezentace představila nové dresy. Hanili je nejen fandové, ale hlavně někteří hráči, kteří jim dlouho nemohli přijít na chuť. Svaz se bránil, že takto se bude dát lépe chránit podoba dresů před zneužitím ze strany obchodních řetězců nebo trhovců. Nicméně nakonec po vzhledu neštěkl ani pes, zvláště když se ukázaly mizerné výkony.

ČERVENEC

Skončilo mistrovství světa ve fotbale v Rusku, bohužel bez české účasti. Naše reprezentace nepostoupila z kvalifikace v loňském roce. Řadu fanoušků překvapilo závěrečné finále Chorvatsko – Francie, z něhož vzešla vítězně Země galského kohouta. Závěrečný ceremoniál nabídl snímky, které obletěly svět. Chorvatská premiérka stojí na dešti, zatímco ruský prezident Putin si v klidu pózuje pod deštníkem.

Jeden z pamětných okamžiků, kdy pod deštníkem zůstal v suchu pouze Vladimír Putin.

Fotbalová Sparta vypadla z Evropské ligy. Málokdo v republice tušil, že některé pohárové soutěže už začaly, ale letenští už z nich byli venku. Podlehli srbské Subotici, což byl definitivní konec pro trenéra Pavla Hapala. I to ale nezabránilo dalšímu zběsilému posilování týmu, který je po podzimu na páté příčce.

SRPEN

Tomáš Řepka byl potrestán podmínkou na šest měsíců za erotické inzeráty, do nichž měl dosazovat telefonní číslo své bývalé partnerky Vlaďky Erbové. Odvolací soud nakonec trest změnil na 300 hodin obecně prospěšných prací. V prvním čtvrtletí příštího roku má navíc proběhnout další soud s fotbalovým rebelem, tentokráte prý prodal auto, které mu ale nepatřilo.

Modelka Vlaďka Erbová a její exmanžel Tomáš Řepka na křtu kalendáře.

Konec jedné éry Davis Cupu. Fotbalista Barcelony Gerard Piqué a jeho společnost Kosmos si zajistili spolupráci na jedné z nejprestižnějších tenisových akcí na dalších 25 let. S tím pochopitelně nemohli čeští představitelé souhlasit, nicméně nebylo jim to nic platné.

ZÁŘÍ

Adam Ondra se zase připomněl celé republice. Nejenže skončil na MS v Innsbrucku na druhém místě v kombinaci, ale už na jaře si připsal nejtěžší vylezenou cestu na Balkánu. Kromě ní ještě tak „mimochodem“ zvládl získat titul mistra republiky. Škoda, že to nakonec v hodnocení Sportovce roku nestačilo na víc, než na jedenácté místo.

Český lezec Adam Ondra a jeho 10 dnů na mistrovství světa v rakouském Innsbrucku.

„Národní hrdinka“ Ester Ledecká má problém se svazem. Nemůže se s ním dohodnout na reprezentační smlouvě, která je k závodění nezbytná. Jako krajní možnost dokonce v jednu chvíli vyplývala možnost, že bude Ledecká závodit za jinou zemi. Nakonec ale agentura české zimní „obojživelnice“ se svazem nalezla společnou řeč.

ŘÍJEN

Na své rozlučce „Český lev se loučí“ se tenista Radek Štěpánek rozhodl udělat definitivní tečku za svou kariérou. Naplněná O2 Arena viděla nejen velkého patriota Štěpánka, ale i Srba Novaka Djokoviče, Jaromíra Jágra nebo bývalého skvělého tenistu André Agassiho.

Radek Štěpánek při představování hráčů.

Fotbalový svět žil několika skandály, v Lize mistrů si měl údajně vsadit vysoký funkcionář Bělehradu na porážku svého týmu, v domácí lize se „předvedl“ Milan Baroš, který vulgárně nadával rozhodčímu v zápase se Slavií. A předseda sešívaných Jaroslav Tvrdík před derby se Spartou zveřejnil na Twitteru fotku nahých fotbalistů Slavie ve vířivce.

LISTOPAD

České tenistky opět ovládly Fed Cup. Sestava Strýcová, Siniaková, Krejčíková, Kvitová zvládla porazit hráčky USA v pouhých třech zápasech, v nichž získaly domácí hráčky potřebné tři body k vítězství. Naplněné O2 Areně tak nevadila ani absence hlavních hvězd Karolíny Plíškové nebo Sereny Williamsové.

Český fedcupový tým se raduje z výhry trofeje.

Viktoria Plzeň porazila CSKA Moskva v Lize mistrů a měla velice blízko postup do jarní fáze Evropské ligy. K tomu potřebovala v prosincovém kole získat stejně či více bodů než ruský celek. Což se nakonec podařilo, Viktoria zdolala doma AS Řím 2:1, CSKA zvítězilo na půdě Realu Madrid 3:0.

PROSINEC

Na parkurovém závodu Prague Global Champions bohužel tým Prague Lions v čele s českými reprezentanty Annou Kellnerovou a Alešem Opatrným nepostoupil ze čtvrtfinále. V individuálních soutěžích se ale dceři nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zadařilo, dojela pátá.

Michal Krčmář (vpravo) gratuluje Ondřeji Moravcovi

Proběhly závody Světového poháru v biatlonu, které se konaly v Novém Městě na Moravě. Čeští závodníci nejvíce zaujali až v závěrečném závodu mužů s hromadným startem, kde Ondřej Moravec a Michal Krčmář skončili na osmém, respektive desátém místě. Jinak se ale domácí výprava potýkala hlavně s žaludečními problémy.

Autor: