Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Muchová sahala po senzaci, povstání ve finále Roland Garros ale nedotáhla

Sport

  15:01aktualizováno  19:38
Trápila se s nervozitou, chybovala. Z prvních jedenácti gamů získala jen dva, prohrávala 2:6 a 0:3. Tenistka Karolína Muchová se však ve finále Roland Garros nevzdala, vymohla si třetí sadu, ve které po brejku vedla 4:3, měla i brejkbol na 5:4. Nakonec však světové jedničce Ize Šwiatekové podlehla 2:6, 7:5, 4:6 a premiérový grandslamový titul v kariéře nezískala. I přes porážku ale v Paříži odehrála životní turnaj.

Ze strany české tenistky to byl srdnatý a nakonec i velmi napínavý boj. Dlouho, tuze dlouho hledala Muchová způsob, jak vyzrát na prakticky bezchybnou světovou jedničku. Jak ji vyvést z komfortní zóny.

Šwiateková vs. Muchová

online reportáž

První set hladce ztratila a ani v tom druhém se zprvu neměla čeho chytit.

Po více než hodině hry zase ztrácela 0:3.

Pak ale konečně nastal zlom! Navzdory nepříznivému skóre se houževnatá Češka dál rvala, po boji si vynutila teprve druhou brejkovou příležitost v zápase a na rozdíl od úvodní sady ji parádně trefeným balonem přesně na čáru využila.

Duel, který do té doby Polka pevně kontrolovala, dostal zápletku. Muchová srovnala krok, po chvíli i skóre, a když za stavu 4:4 obrala Šwiatekovou o podání podruhé, najednou to byla Polka, kdo bezradně rozhazoval rukama.

Za stavu 5:4 se Muchové ještě nepovedlo set doservírovat, díky třetímu brejku na 6:5 však dostala druhou šanci, kterou už využila. V dlouhé přetahované potřebovala tři setboly k tomu, aby s radostným výkřikem zaťala pěst.

Na sety je vyrovnáno 1:1. O vítězce letošního Roland Garros rozhodne třetí sada.

Česká tenistka si do jejího začátku přenesla nabytou euforii a v úvodu odskočila do výhody jednoho brejku. Šwiateková se však brzy oklepala a srovnala.

Závěrečné drama začalo.

Karolína Muchová ve finále Roland Garros

Už to nebyla jednoznačná záležitost, ale rovnocený boj. I zpravidla precizní Šwiateková pod tíhou okolností ztrácela některé výměny snadněji. Nasbírala deset nevynucených chyb, zatímco česká hráčka osm. Přitom v prvních dvou setech Polka v tomto ohledu jasně dominovala.

Muchová byla blízko k titulu. Za stavu 3:3 dalším brejkem opět odskočila, soupeřka ale hned záhy stejným způsobem srovnala. Naopak za stavu 4:4 Šwiateková brejkovou šanci Češky ustála, podání udržela a sama následně urvala vítěství na svou stranu.

Muchová se při mečbolu dopustila dvojchyby, a tak polská světová jednička po téměř třech hodinách a po výhře 6:2, 5:7 a 6:4 ovládla potřetí v kariéře Roland Garros. Opět potvrdila, že na antuce je jen těžko přemožitelná.

„Byly to úžasné dva týdny pro mě i pro můj tým. Vítězství jsem měla blízko, ale zároveň daleko, protože Iga je skvělá hráčka,“ pravila tenistka I. ČLTK Praha se slzami v očích v rozhovoru na kurtu.

Muchová smutní, životní tažení pařížským grandslamem k trofeji nedotáhla. Ve finále však prokázala odolnost a bojovnost, které ji po celé dva týdny zdobily.

Vždyť úvod zápasu jednoznačně patřil Šwiatekové, která během deseti minut odskočila do vedení 3:0. Navíc zůstávala dál koncentrovaná a v úderech sebevědomá.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Češku v rozletu brzdily časté nepřesnosti. Nedařilo se jí trefovat balony tak často, jak potřebovala, a naopak několik zdánlivě jednodušších míčků poslala do autu či do sítě. První set ztratila celkem jednoznačně 2:6.

Pak se však obdivuhodně zvedla a do posledních chvil vzdorovala.

„Když se podívám na lidi ve svém týmu, cítím se jako vítězka,“ děkovala Muchová, zatímco publikum oceňovalo její cestu turnajem bouřlivými ovacemi. „A doufám, že to je pro nás jen začátek a že se vrátíme silnější,“ dodala.

Tenisový turnaj French Open v Paříži

(antuka, dotace 49,6 milionu eur)

Ženy:
Dvouhra - finále:

Šwiateková (1-Pol.) - Muchová (ČR) 6:2, 5:7, 6:4.

Muži:
Čtyřhra - finále:

Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) - Gillé, Vliegen (Belg.) 6:3, 6:1

Junioři:
Dvouhra - finále:

Prižmič (3-Chorv.) - Prado Angelo (8-Bol.) 6:1, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Demin, Pacheco Méndez (1-Rus./Mex.) - Sciahbasi, Vulpitta (It.) 6:2, 6:3.

Juniorky:
Dvouhra - finále:

Kornějevová (3-Rus.) - Pérezová Alarconová (6-Peru) 7:6 (7:4), 6:3.

Čtyřhra - finále:
Grantová, Ngounoueová (6-USA) - Kornějevová, Saitová (1-Rus./Jap.) 6:3, 6:2.