130 let

Český skokan Roman Koudelka | foto: Reuters

Triumf je výsledkem dobré práce, chválí Koudelku jeho rakouský kouč

Sport
  •   11:11
KLINGENTHAL (Od našeho zpravodaje) - Richard Schallert měl za sebou snový start do sezony. Jeho svěřenec právě vyhrál úvodní závod Světového poháru skokanů na lyžích. Šedovlasý Rakušan s výraznou bradkou však zůstával v klidu. Jen lehce se usmíval. Ale říkal: „Hluboko uvnitř mám obrovskou radost.“

Před touto sezonou se vrátil k ­české reprezentaci. A hned v prvním individuálním závodě slavil Čech Roman Koudelka triumf.

„Je to výsledek dobré, opravdu dobré práce,“ chválil 50letý kouč.

U českého týmu působil už v letech 2006 až 2009. Už tehdy si náramně padl do oka s mladým lomnickým skokanem, zatímco „stará garda“ si na progresivní metody Rakušana obtížně zvykala. „Jeho styl mi nesedí,“ přiznal Jakub Janda. „Trochu jsme spolu bojovali,“ řekl i Jan Matura. „Ale už jsme si to vyříkali. Uznal, že udělal hodně věcí špatně. Teď s námi komunikuje daleko víc.“

Při opětovném nástupu k reprezentaci se Schallertovi povedlo si naklonit na svou stranu zbytek týmu - a obnovit úspěšnou spolupráci s Koudelkou. „Vyhovuje mi, co se nás snaží naučit po stránce techniky, ale padli jsme si do oka i­ lidsky,“ říká 25letý skokan.

Český skokan Roman Koudelka
Český skokan Roman Koudelka
Český skokan Roman Koudelka
Roman Koudelka

I proto ho Schallertův návrat potěšil. I proto pokorně přijal jeho zásadní změny v přípravě. „Tréninky, technika, nájezdové postavení... Všechno je nové. Taky posilování, předtím jsem měl maximálně padesátikilovou činku, teď třeba i 110 kil. Ale baví mě to, pochvaluju si to, a jak je vidět, tak to přináší ovoce,“ vyprávěl Koudelka před startem zimní sezony.

Tehdy měl za sebou úspěchy v letní Grand Prix, raději se však do odvážných prohlášení před zimou nepouštěl. Věděl, že výsledky z léta jsou spíše dobrým příslibem.

Při prvním skokanském víkendu v Klingenthalu však dokázal příslib proměnit v úspěchy. Koudelka ovládl kvalifikaci, zářil v závodě družstev a v neděli zvítězil v individuálním závodě. „Splnil jsem si sen.“

Podle Schallerta však nemusí jít o ­jeho vrchol. „Bude ještě silnější. Toto byl pro něj nejobtížnější závod,“ řekl. „Jeho výhodou je velká vyrovnanost. Poslední špatný skok předvedl v kvalifikaci v­ Courchevelu. Teď při každém tréninku dělá jen dobré nebo velmi dobré skoky. To je základ, na kterém můžete dobře stavět.“

V čem tkví kouzlo jejich spolupráce? To ani jeden nedokážou přesně popsat. Shodují se však: Koudelka tahům svého trenéra bezmezně věří. „Každý, kdo pracuje dobře, se dočká úspěchu. Musí věřit v to, co děláme,“ řekl Schallert.

Hlad po úspěchu

Rakušan si všiml, že Koudelka se od jejich posledního společného působení změnil. „Předtím byly skoky celý jeho život, teď poznal, že jsou i jiné velmi důležité věci,“ vyprávěl.

To však ani náhodou neznamená, že by Koudelkovi na výsledcích nezáleželo. Naopak. Po fyzických i psychických problémech v minulém ročníku teď moc touží uspět.

„Je hladový. A má jednu výhodu proti ostatním - vynechal skoro celou minulou olympijskou sezonu a jsem si skoro jistý, že ostatní se po ní nechystali tak usilovně,“ vysvětloval Schallert. „Zato Roman od začátku dřel. A toto je výsledek.“

Rakušan býval kdysi sám slušným skokanem, v roce 1987 získal bronzovou medaili na mistrovství světa v­ závodě družstev. Získá pod ním svou první „placku“ i Koudelka?

Autor: