Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rondo nebo Královo Pole? Kapacita haly není vše, hájí volbu FIBA

Sport

  17:38
BRNO - Vedení Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) si po základních skupinách mistrovství světa basketbalistek stojí za názorem, že bylo správným krokem část turnaje pořádat v brněnské hale na Vodově ulici.

MS basketbalistek (děkovačka českých hráček s fanoušky). foto: ČTK

Byť ze stran českých fanoušků zaznívá názor, že kapacita haly 3200 diváků je především na zápasy domácího týmu nedostačující. Zástupci FIBA však tvrdí, že je lepší do světa nabídnout televizní přenosy ze zápasů z menší haly, která je slušně zaplněná i na zápasy, v nichž nehrají právě Češky.

Basketbal tři na tři může být už na olympijských hrách 2016

Součástí olympijského programu v roce 2016 v Brazílii by už mohl být malý basketbal tři na tři. Tato varianta se v mezinárodním měřítku představila poprvé na nedávné olympiádě mládeže v Singapuru a mezinárodní federace FIBA chce malý basketbal dále rozvíjet.

"Basketbal tři na tři není nic nového. Hra má velkou přednost v dynamice a také může mnohem více zemí soutěžit na mezinárodní úrovni o přední umístění," uvedl na dnešním setkání s novináři ředitel komunikace FIBA Florian Wanninger. Předností malého basketbalu je, že tým musí zakončit akci do deseti sekund.

"Například v ženském basketbalu vládnou světu už dvě desetiletí pouze tři týmy. Předností Austrálie, Ruska a USA je síla hráček v reprezentaci na sedmém až dvanáctém místě sestavy. V malém basketbalu se rozdíl v kvalitě stírá, neboť stačí mnohem méně kvalitních hráček. Tím se boj o medaile otevírá většímu počtu zemí," dodal Wanninger. Podle jeho slov už FIBA získala podporu od prezidenta brazilského olympijského výboru o zařazení malého basketbalu do soutěžního programu.

Soutěžit by měly pouze mužské a ženské týmy, o případných smíšených trojicích dva muži a jedna žena FIBA neuvažuje.

Ředitel komunikace FIBA Florian Wanninger při dnešním setkání s novináři zdůraznil, že pro federaci není rozhodujícím okamžikem při výběru haly pro MS její kapacita. "Nedíváme se na to tak, že to je ta nejdůležitější věc, to je zastaralý pohled. Pro nás je klíčové, jak se šampionát prezentuje milionům diváků v televizi na celém světě," řekl Wanninger. "Prázdná hala by pro basket nebyla dobrou reklamou," doplnil německý funkcionář.

O zápasy českého týmu při mistrovství je zatím velký zájem. FIBA ale podle Wanningera umístění šampionátů do Králova Pola považuje za lepší řešení, než kdyby se hrálo v brněnském Rondu, které má více než dvojnásobnou kapacitu. Při původních záměrech organizátorů právě Rondo figurovalo jako hlavní místo šampionátu, kde měl turnaj vyvrcholit, ale kvůli jeho zpožděné rekonstrukci prý byla FIBA nucena v Brně najít jiné útočiště.

"Neměli jsme na výběr, při našich inspekčních cestách Rondo nebylo připravené a my si nemohli dovolit před mistrovstvím nic riskovat," uvedl Wanninger. Hala na Vodově ulici je prý pro potřeby MS ideální. "I kdybychom teď měli možnost volit mezi Rondem a Vodovou, znovu jednoznačně vybereme druhou možnost," prohlásil Wanninger.

"Hala na Vodově se na basket hodí. Rondo by se možná zaplnilo na české zápasy, ale pamatuju si, že při mistrovství Evropy v roce 1995 to tam na těch zbývajících bylo jako na pohřbu. To nebyla dobrá zkušenost a nechtěli jsme ji zažít znovu. Mistrovství se musí brát prostě jako celek," řekl Wanninger. FIBA prý i v budoucnu chce při ženských mistrovstvích jít podobnou cestou - situovat turnaje do středně velkých hal, pokud možno s hledištěm, které těsně obklopuje palubovku.

FIBA je podle něj velmi spokojená s tím, jaký divácký zájem úvod mistrovství vyvolal. Zápasy v základních skupinách v Brně a v Ostravě vidělo přímo v halách dohromady 55 tisíc diváků, v průměru jich dorazilo na jeden zápas 2274. To je dvojnásobek toho než před čtyřmi lety v Brazílii.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...