130 let
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol | foto: ČTK

Skvělí tenisté: Rosol i Kvitová slaví před US Open turnajový triumf

US Open
  •   21:01
WINSTON-SALEM/NEW HAVEN - Parádně vyšly Lukáši Rosolovi a Petře Kvitové poslední zkoušky před US Open. Český tenista vládl turnaj ve Winston-Salemu a ve dvouhře získal na okruhu ATP druhou vítěznou trofej. Ve finále odvrátil dva mečboly a zdolal Jerzyho Janowicze z Polska 3:6, 7:6, 7:5. Petra Kvitová už slaví třináctý turnajový triumf, v New Havenu nedala šanci Slovence Magdaléně Rybárikové, kterou porazila 6:4, 6:2.

Devětadvacetiletý rodák z Brna už měl před finálovým duelem jistotu, že se poprvé v kariéře posune do elitní třicítky světového žebříčku. V něm si nyní polepší až na 27. příčku.

Souboj o trofej Rosol lépe začal. Jako prvnímu se mu povedl brejk, ale při vedení 2:1 nechal Jakowicze otočit úvodní sadu. Pak se dlouho finále vyvíjelo ve prospěch tenisty z Lodže, jenže Rosol zvládl několik kritických momentů.

Například v 11. gamu za stavu 5:5 při vlastním servisu prohrával už 0:40, ale hru získal pro sebe a vzápětí tie-break ovládl 7:3. V závěru třetího dějství zase měl Janowicz dva mečboly, jenže i tentokrát Rosol odvrátil konec, načež soupeři sebral servis a při vlastním podání po dvou hodinách a 11 minutách esem dramatickou bitvu završil.

Při třetí letošní finálové účasti se dočkal titulu, předtím mu poslední krok na antuce v Bukurešti a Stuttgartu nevyšel.

Tenisový turnaj mužů ve Winston-Salemu v USA

DVOUHRA - FINÁLE

  • Rosol - Janowicz (Pol.) 3:6, 7:6 (7:3), 7:5.

Kvitová vyhrála v New Havenu podruhé za tři roky

Vítězka Wimbledonu Petra Kvitová vyhrála podruhé za uplynulé tři roky turnaj v New Havenu. Světová čtyřka v generálce na US Open porazila ve finále slovenskou tenistku Magdalénu Rybárikovou 6:4 a 6:2.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová se radovala již ze třináctého titulu v kariéře a vyrovnala se Regině Maršíkové. Lepší z českých hráček jsou už jen Jana Novotná (24), Hana Mandlíková (27) a nedostižná je nejspíše Martina Navrátilová (167).

V New Havenu se Kvitové daří. V druhém největším městě americkém státu Connecticutu triumfovala už předloni a loni tam prohrála až ve finále.

Petra Kvitová.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová hrála s Rybárikovou poprvé na okruhu WTA, přičemž na turnajích okruhu ITF vyhrála čtyři z pěti duelů. Ve finále v New Havenu Slovenka občas jen stěží odolávala razanci úderů Kvitové. Svěřenkyně Davida Kotyza vedla 5:2 a při podání soupeřky nevyužila dva setboly. Pak si prohrála servis, ale vzápětí podruhé uspěla při servisu Slovenky a získala první set.

Stejně jako v předchozích zápasech Kvitová ve druhém setu dominovala. Ztratila už jen dvě hry, předváděla i výborné voleje a zápas ukončila po hodině a devíti minutách nekompromisním vítězným křížným bekhendem.

Tenisový turnaj žen v New Havenu

DVOUHRA - FINÁLE

  • Kvitová - Rybáriková (SR) 6:4, 6:2.
Autoři: ČTK, Lidovky.cz