Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rosol wimbledonský zázrak proti Nadalovi nezopakoval, dál jde Veselý

Roland Garros

  16:59
LONDÝN (od našeho zpravodaje) - Český tenista Lukáš Rosol způsobil 28. 6. 2012 bez přehánění prvotřídní senzaci. Na slavném grandslamu ve Wimbledonu porazil ve 2. kole Rafaela Nadala. Po dvou letech se střetli 28letí hráči ve stejné fázi znovu. Španěl se pomstil, světová jednička vyhrála 4:6, 7:6 (8:6), 6:4, 6:4.

Lukáš Rosol v souboji s Rafaelem Nadalem. foto: ČTK/AP

"Pokusím se hrát svou hru, vnutit mu svůj styl," plánoval nyní český ranař opakování šokujícího výsledku.

A začátek vypadal podle Rosolových představ. Očekávaný souboj zahájil sice poměrně snadno ztraceným gamem na returnu. Ale pak rozjel představení, jehož fragmenty připomínaly dva roky staré události.

Český hráč kvalitně podával a střílel forhendy do míst, kam Nadal nedosáhl. Rosol hrál na hranici rizika, což se mu vyplatilo v závěru první sady.

Při Nadalově podání si vypracoval dva brejkboly, které ještě Španěl dokázal skvělými údery zahnat. Nejistoty na prvním servisu Rosol využil a vybojoval brejk. Potvrdil ho pohodlně čistou hrou, do níž se vešlo také třetí eso českého dlouhána.

Rafael Nadal slaví výhru nad Lukášem Rosolem.

V hledišti centrkurtu to znovu překvapeně hučelo. Větší údiv způsobil začátek druhého setu. Rozjetý Rosol euforicky poskakoval při podání i na příjmu. Jeho hra zase fungovala. V pátém gamu bez ztráty fiftýnu ukradl Nadalovi podání a měl namířeno k vedení 2:0 na sety.

Jenže za stavu 3:4 ztratil Rosol poprvé svůj servis. Španělskému hráči pomohl k brejkbolům také opravený verdikt čárového rozhodčího.

Když Nadal srovnal, emotivně slavil. Na tribuně se radoval i jeho strýc a trenér Toni. Oba cítili, že to může být zlom.

Nepříznivý stav odvrátila světová jednička také v dramatické zkrácené hře, kdy měl jeho soupeř dokonce setbol na vedení 2:0 na sety. S Rosolem si zle zahrála páska. Štěstí mu nepřálo a nakonec udělal dvojchybu.

Ve třetí sadě bohužel pomalu vyprchávalo z českého hráče prvotní nadšení. Nadal se naopak zlepšil především na servisu a občas předvedl, jak skvěle umí liftované forhendy po čáře. Ve třetím gamu podruhé získal španělský favorit Rosolovo podání a situaci už si pohlídal.

Rosol před dvěma lety výhrou nad Nadalem šokoval

Před dvěma lety tady hrál Rosol v hlavní soutěži poprvé, byl na 100. místě světového žebříčku, na největším dvorci v All England Clubu měl sbírat zážitky. Nakonec si odnesl jeden pořádný. A nezapomenutelný. Nadala ve fantastické bitvě vystřílel!

Fenomenální Španěl v roce 2012 vypadl takhle brzo na grandslamu po dlouhé době, ale loni na wimbledonské trávě nepřešel ani přes 1. kolo. Nadal kraluje na antuce, což potvrdil devátým titulem na Roland Garros. Jinde je však zranitelnější.

Rosol na druhou stranu až teď konečně vyhrál po dlouhé době na jednom z turnajů velké čtyřky zápas. Předtím skončil čtyřikrát za sebou už v 1. kole.

Veselý přemohl Monfilse, Cetkovská vypadla

Kromě šlágru dne se ve čtvrtek ve Wimbledonu pochopitelně hrají také další zápasy s českou účastí.

Talentovaný Jiří Veselý si poprvé v kariéře zahraje 3. kolo grandslamového turnaje. V pětisetovém dramatu vyřadil Francouze Gaela Monfilse po setech 7:6, 6:3, 6:7, 6:7 a 6:4.

Veselý čtvrtfinalistu Roland Garros a 21. hráče světového žebříčku porazil až po téměř třech a půl hodinách. Skoro se zdálo, že prožije smolný zápas. Dvacetiletému mladíkovi nestačilo vedení 2:0 na sety, i když Monfils si nechal ošetřovat kotník a na začátku třetí sady ztratil servis.

Zkušený Francouz v tie-breacích srovnal. Český hráč však prokázal, že si věří. Za stavu 4:4 získal hodně důležitý brejk.

Následně odvrátil dva brejkboly a proměnil druhý mečbol. Byl to pořádný nervák, ale teď už se svěřenec davisucpového kapitána Jaroslava Navrátila těší na souboj s Nickem Kyrgiosem. Oba se dostali do hlavní soutěže na divokou kartu, jeden z nich si zahraje mezi 16 nejlepšími.

Jiří Veselý na wimbledonské trávě.

Australský reprezentant také vyřadil Francouze - Richarda Gasqueta, jenž promrhal devět mečbolů a prohrál 8:10 v pátém setu.

Petra Cetkovská prohrála dlouhou bitvu s Alizé Cornetovou z Francie po setech 4:6, 7:5 a 3:6. "Je to škoda, hrála jsem docela slušně. Rozhodovaly maličkosti," řekla poražená našemu zpravodajovi.

Zkušená Češka tak promarnila příležitost vyzvat legendární Serenu Williamsovou. Cetkovské přitom londýnská tráva sedí, v roce 2011 tu vyrovnala své grandslamové maximum.

Tentokrát však bylo v její hře hodně nepřesných a dlouhých úderů. V první sadě nestačilo Cetkovské vedení 4:2, ve druhé sadě ztratila náskok 5:2, přesto ještě vyrovnala. Klíčový brejk přišel ve čtvrtém gamu rozhodujícího setu.

"Udělala jsem pár uspěchaných rozhodnutí. V prvním setu jsem vedla a pak se zjančila. To se proti ní nesmí. Je běhavá, nekazí," uznala Cetkovská. "V rozhodující chvíli jsem se blbě nechala brejknout a pak už jsem neměla moc šancí. Ona dobře podávala."

MUŽI
Dvouhra - 2. kolo:

  • Nadal (2-Šp.) - Rosol 4:6, 7:6 (8:6), 6:4, 6:4
  • Veselý - Monfils (24-Fr.) 7:6 (7:3), 6:3, 6:7 (1:7), 6:7 (3:7), 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:

  • Gonzalez, Lipsky (Mex./USA) - Dlouhý, Hanley (Austr.) 7:6 (9:7), 6:0, 3:6, 7:6 (7:3)

ŽENY
Dvouhra - 2. kolo

  • Lisická (19-Něm.) - Karolína Plíšková 6:3, 7:5

Cornetová (Fr.) - Cetkovská 6:4, 5:7, 6:3

  • Keysová (USA) - Koukalová (31-ČR) 7:5, 6:7 (3:7), 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:

  • Pavljučenkovová, Šafářová (Rus.) - Barthelová, Husárová (Něm./SR) 6:2, 6:2,
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!