130 let

Valentino Rossi | foto: AFP

Rossi předjel půlku startovního pole a vyhrál

Sport
  •   16:16
ASSEN - V královské kubatuře MotoGP triumfoval v závodě v nizozemském Assenu italský jezdec Valentino Rossi. Startoval až z jedenácté pozice. Na trati svedl sedminásobný mistr světa další velkou bitvu s Australanem Caseym Stonerem, kterého porazil o necelé dvě sekundy a snížil jeho náskok v čele seriálu na 21 bodů.

Vítěz kvalifikace Australan Chris Vermeulen dojel poslední šestnáctý poté, co se srazil s Francouzem Randym de Punietem a upadl. V letošní sezoně tak dál platí pravidlo, že držitel pole position v královské třídě závod nevyhrává.

Pešek dojel sedmý
Motocyklový jezdec Lukáš Pešek dojel ve třídě do 125 ccm sedmý. Startoval z druhého místa a po předchozích třech nevydařených závodech opět útočil na stupně vítězů, za kterými nakonec zaostal o necelých pět desetin sekundy. Velkou cenu Nizozemí v Assenu vyhrál Ital Mattia Pasini, který si zopakoval týden staré vítězství z britské Grand Prix.

Peškovi nevyšel závěr. "Celý závod jsem se dokázal držet ve vedoucí skupině, ale víc jsem dělat nemohl. Motorka neměla dostatečný výkon, na rovinkách jsem výrazně ztrácel. V závěrečných kolech jsem jsem snažil dostat před Kojamu a Corsiho, ale na rovných úsecích mě znovu předjeli," posteskl si Pešek na internetové stránce týmu
Valsir Seedorf Derby.

V kubatuře do 250 ccm dojel patnáctý Karel Abraham a popáté v sezoně bodoval. Ve dvěstěpadesátkách už pošesté v sezoně vyhrál Španěl Jorge Lorenzo.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK