Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

„Voda vypadá jako černá. Celá oblast je hodně tajemná, až depresivní.“ Český plavec překonal jezero Loch Ness


Už bylo šero, když se Rostislav Vítek úspěšně dostal do cílového bodu v Lochendu. | foto: Jana Vítková a Chun Kong Mak

Premium Rozhovor
Rostislav Vítek v sobotu přeplaval slavné jezero Loch Ness, i když útok na rekord mu nevyšel. A bájná jezerní příšera? „Natočili jsme na hladině úkaz, o němž jsme nedokázali říct, jak se tam objevil. Říkali nám, že je to lochneska, která se tam rozvlnila.“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Tajuplná, drsná krajina okolo a nevábná, temná a studená voda v něm. To jsou kulisy Loch Ness, které minulou sobotu přeplaval Rostislav Vítek. Šestačtyřicetiletý brněnský dálkový plavec plánoval zdolat 36,2 kilometru napříč druhým největším skotským jezerem do devíti hodin, čímž by vytvořil nový rekord. To se mu nakonec nepovedlo, přesto jeho čas 10 hodin a 23 minut patří k nejlepším.

„Problémy s rameny se ozvaly moc brzo a já už na to nedokázal moc reagovat, spíš jsem zachraňoval sám sebe,“ vypráví pro Lidovky.cz Vítek, který na olympiádě 2008 v Pekingu skončil na trati 10 kilometrů sedmnáctý a následující rok překonal kanál La Manche časem 7 hodin a 16 minut, což je dosud český rekord a pátý nejlepší výsledek v historii.

Lidovky.cz: Jaká motivace k přeplavání Loch Nessu vás hnala?
Bral jsem to jako dokončení díla. Měl jsem v plánu přeplavat všechna tři jezera Kaledonského kanálu. Loch Oich a Loch Lochy jsem překonal sám, ale Loch Ness jsme před pěti lety plavali ve štafetě.Tehdy měla voda jen dvanáct stupňů, což je velká zima, kterou bych dlouho nevydržel. A ani jsem nebyl psychicky připravený, abych to zvládl sám. V roce 2019, když jsem přeplaval La Manche (kvůli počasí se mu oproti plánu podařila „jen“ jedna cesta do Francie), jsem vyhlásil do České televize, že se chci na Loch Ness vrátit a přeplavat ho sám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...