Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Roušky se jmény obětí jako motivace. Cítím se díky nim silněji, řekla vítězka US Open Ósakaová

Naomi Ósakaová pózuje s trofejí pro vítězku US Open. foto: ČTK

New York/Praha - Do finále US Open vstupovala Naomi Ósakaová v roli mírné favoritky. S rozjetou Viktorií Azarenkovou ale velice rychle prohrávala 1:6 a 0:2. „Bylo to strašně náročné především po mentální stránce. Na začátku jsem byla hodně nervózní, nemohla jsem vůbec rozhýbat nohy,“ líčila po zisku třetího grandslamu v kariéře.
  5:33

Světová devítka se ale z katastrofálního vstupu do zápasu dokázala obdivuhodně oklepat a finále dovedla do úspěšného konce. Druhý i třetí set zvládla poměrem 6:3 a ve finále grandslamových podniků si tak udržela stoprocentní bilanci. 

Naomi Ósakaová s trofejí pro vítězku US Open.
Naomi Ósakaová pózuje s trofejí pro vítězku US Open.

Před dvěma lety se nerozklepala před bouřlivým newyorským publikem a poradila si s domácí Serenou Williamsovou. O pár měsíců později, v lednu roku 2019, triumfovala také na Australian Open, kde zvládla třísetový thriller proti Petře Kvitové.

„Tento triumf ale vnímám trochu jinak než ty předchozí. Celý turnaj se odehrál za nezvyklých okolností. V minulosti jsme nebyli v bublině a z tribun nás hnali fanoušci. Ale nakonec se stejně soustředím jen na to, co mohu sama na kurtu ovlivnit,“ prohlásila Ósakaová.

Azarenková, která na jaře po špatných výsledcích a rodinných problémech zvažovala konec kariéry, nedala mladší soupeřce nic zadarmo. Do New Yorku si přivezla fantastickou formu, což potvrdila už na předchozím Western & Southern Open, kde nenašla přemožitelku.

Série jedenácti výher v řadě skončila pro zkušenou Bělorusku v nejméně vhodný okamžik: „Pět měsíců jsem nedržela raketu v ruce, ale nakonec zvítězila moje vášeň pro tenis. Strávila jsem tu nádherné tři týdny, na kurtu jsem nechala všechno. Tentokráte to sice nestačilo, ale i tak jsem na sebe ohromně pyšná.“

Pauza jí pomohla

Ani japonské tenistce nevyšel začátek roku podle představ. Její obhajoba titulu v Melbourne skončila velmi předčasně, už ve třetím kole jí vystavila stopku teprve patnáctiletá Cori Gauffová. Přerušení sezony kvůli pandemii koronaviru tak Ósakaové paradoxně přišlo vhod.

Prostředníček pro fanoušky, nadávky sudímu a kritika Lendla. Nejen Djokovič umí ustřelit

„Pobyt v karanténě mi dopřál dostatek času na přemýšlení. Zabývala jsme se různými věcmi, kterých bych chtěla dosáhnout, a díky nimž by si mě lidé měli pamatovat. Navíc jsem tvrdě makala. Stala se ze mě komplexnější hráčka, už dokážu využít nasbíraných zkušeností,“ pochvalovala si trojnásobná grandslamová šampionka.

Na cestě turnajem ji motivovaly i roušky se jmény několika černošských obětí policejního násilí. Do finále chtěla dojít i proto, aby mohla ukázat všech sedm ústenek, které si pro US Open nachystala: „Cítila jsem se díky tomu silnější. Přála bych si, aby spolu lidé začali více mluvit.“

Ósakaová se proti sociální nespravedlnosti vymezila už během Western & Southern Open. Nejlépe placená sportovkyně světa z turnaje Masters nejprve na protest odstoupila, ale po rozhovoru s pořadateli své rozhodnutí přehodnotila. 

„Pokud se mi alespoň podaří zahájit debatu, je to krok správným směrem. Jsou tu důležitější věci než tenis, které je třeba okamžitě řešit. Z pokračující genocidy černochů z rukou policie už je mi na zvracení,“ neskrývala japonská hráčka své rozhořčení.

Teď má talentovaná hráčka čas další úspěch pořádně vstřebat a oslavit. Zda se představí na Roland Garros, které začíná 27. září, zatím neuvedla. Pokud do Paříže přicestuje, soupeřky se musí mít na pozoru. Nová verze Naomi Ósakaové totiž vypadá ještě nebezpečněji.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!