Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rovinatou etapu na Vueltě opanoval Slovinec Roglič a dostal se do celkového vedení, Carapaz má stejný čas

Primož Roglič slaví vítězství na jedné z etap Vuelty. foto: ČTK

Suances - Rovinatou 10. etapu Vuelty se stoupáním do cíle v městě Suances vyhrál slovinský cyklista Primož Roglič a vrátil se do čela průběžného pořadí. Obhájce loňského prvenství po třetím vítězství v závodě vede těsně před dosavadním lídrem Richardem Carapazem z Ekvádoru, jenž má stejný čas.
  17:26aktualizováno  18:02

V jen mírně zvlněném terénu dlouho usilovali o úspěch uprchlíci, nakonec se ale po 185 kilometrech rozhodovalo v pelotonu. V prudkém stoupání se pokoušel na posledním kilometru o útok i Zdeněk Štybar, ale všechny nakonec zaskočil největší favorit závodu Roglič. Druhý muž letošní Tour de France zaútočil zhruba 300 metrů před páskou a dojel do cíle s výrazným náskokem před Felixem Grossschartnerem.

Carapaz skončil čtrnáctý a původně mu rozhodčí udělili stejný čas jako Rogličovi, takže se zdálo, že červený trikot uhájí. Loňský vítěz Gira d’Italia měl před etapou v čele náskok 13 sekund a Slovinec dostal bonifikaci 10 sekund. Po několika minutách však rozhodčí verdikt změnili, udělili Carapazově skupince ztrátu tří sekund, díky čemuž se na první místo průběžného pořadí těsně vrátil Roglič.

Lídr týmu Jumbo-Visma přišel o červený dres v nedělní 6. etapě, kdy i kvůli problémům s pláštěnkou klesl na čtvrtou pozici. V jeho prospěch při vyrovnaném čase s Carapazem nyní rozhodla lepší umístění v etapách.

Štybar dnes dojel s odstupem 23 sekund čtyřicátý, druhý Čech v závodě Jan Hirt obsadil 105. místo s odstupem dvou a půl minut.

O víkendu se peloton Vuelty vrátí do hor. V sobotu cyklisty čeká náročných 170 kilometrů z města Villaviciosa na vrchol Alto de la Farrapona s pěti hodnocenými stoupáními včetně čtyř vrchařských prémií první kategorie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!