Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rozhodčí pod palbou kritiky, Australan Hodge dostal zpětně za tvrdý zákrok třízápasový distanc

Reece Hodge během zápasu s Fidži. foto: ČTK

Kamaiši - Australská ragbyová hvězda Reece Hodge za svůj zákrok během zápasu mistrovství světa skupiny D proti Fidži dostala třízápasový trest. „Výkony rozhodčích na turnaji v Japonsku zatím neodpovídají konzistentním standardům, na které jsme v ragby zvyklí,“ zlobí se po zpětném potrestání zástupci řídícího orgánu světového ragby.
  13:41

Disciplinární komise v Japonsku rozhodla, že zákrok Reece Hodge na Peceli Yata měl znamenat červenou kartu, ačkoliv australský hráč na hřišti jakémukoliv trestu unikl.

Předák Fidži v úvodu zápasu položil pětku, ale později musel být střídán poté, co se mu zhoršilo zranění hlavy, jež bylo způsobené inkriminovaným zákrokem.

Hlavní rozhodčí Ben O’Keeffe a jeho asistent u videa Rowan Kitt během zápasu zákrok jako nedovolený nevyhodnotili.

Hodgeův zákaz přišel den poté, co řídící orgán světového ragby otevřeně kritizoval dosavadní úroveň rozhodčích na probíhajícím šampionátu: „Výkony rozhodčích na turnaji v Japonsku zatím neodpovídají konzistentním standardům, na které jsme v ragby zvyklí.“

Řídící orgán dospěl k závěru, že Hodgeovo jednání představovalo bezohledný faul, ale zároveň nešlo o úmysl. V případě takového zákroku je běžný distanc na šest zápasu, v případě Hodge byla polehčující okolností pohotová pokorná omluva, která zmírnila trest na tři zápasy.

Pětadvacetiletý rodák z Manly bude nyní chybět na zbývající duely skupiny D, kde se Wallabies utkají s Walesem, Uruguayí a Gruzií. V případě postupu do čtvrtfinále už bude připraven nastoupit.

Hodge má 48 hodin na případné odvolání proti rozhodnutí disciplinární komise.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!