Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rozhodla setina. Sáblíková vyhrála v Salt Lake City

Sport

  10:04
SALT LAKE CITY - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála v Salt Lake City závod Světového poháru na 3000 metrů. Na olympijském oválu se v závěrečné rozjížďce utkala se svojí jedinou přemožitelkou z předchozího závodu v Calgary Claudií Pechsteinovou a v dramatickém finiši Němku porazila o jedinou setinu v letošním maximu 3:57,79. Společně teď vévodí pořadí pohárového seriálu na dlouhých tratích se shodným ziskem 180 bodů.

Martina Sáblíková. foto: Reuters

Sáblíková vybojovala ve Světovém poháru 29. prvenství, na tříkilometrové trati je to její 19. triumf. Před týdnem v Calgary prohrála s Pechsteinovou o 35 setin, oproti závodu v Kanadě zrychlila zhruba o sekundu a půl. Pechsteinová se v 41 letech přiblížila k osobnímu rekordu na pouhých 45 setin, o patnáct let mladší Sáblíková umí zajet ještě o více než dvě sekundy rychleji (3:55,55).

Konkurenci, v níž chyběla mistryně světa a třetí žena z Calgary Ireen Wüstová z Nizozemska, porazily obě rivalky zcela suverénně. Na bronzové pozici za nimi zaostala jiná Nizozemka Antoinette de Jongová o 1,7 sekundy.

V divizi B si sedmnáctiletá Nikola Zdráhalová vylepšila o 17 setin osobní rekord na 4:20,03. Karolína Erbanová se na rozdíl od Calgary představila na sprinterské pětistovce také jen v divizi B a v dosavadním maximu v sezoně se přiblížila na devět setin hranici 38 sekund. Její osobní rekord má hodnotu 37,67.

I třetí pětistovka v sezoně se stala kořistí korejské obhájkyně prvenství I Sang-hwa. Olympijská vítězka navíc podruhé za sebou vylepšila světový rekord, tentokrát o dalších 17 setin na 36,57.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...