130 let
Mohamed Farah

Mohamed Farah | foto: Reuters

Rozhodla vteřina. Bekele porazil Faraha na půlmaratonu v Newcastlu

Sport
  •   17:17
NEWCASTLE - Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele vyhrál ve strhujícím finiši prestižní duel s Mo Farahem na půlmaratonu v Newcastlu. Britský atlet prohrál v závěrečném sprintu o jednu sekundu, další legenda Haile Gebrselassie skončil s odstupem třetí. Bekele dokončil svůj první půlmaraton v kariéře v čase hodina a devět sekund.

"Jsem zklamaný, ale skončil jsem druhý za skvělým atletem," řekl v cíli Farah, jenž letos na mistrovství světa v Moskvě triumfoval na tratích pět a deset kilometrů. Tento double získal i na loňských olympijských hrách v Londýně a je právě po Bekelem druhým mužem v historii, který to dokázal.

Světový rekordman na desítku Bekele nasadil k trháku necelé dva kilometry před cílem a zdálo se, že míří za jasnou výhrou. Třicetiletý rodák ze Somálska ale zabojoval a na posledních 400 metrech se k Bekelemu přiblížil na dosah, předstihnout ho ale nedokázal.

Čtyřicetiletý bývalý světový rekordman v maratonu Gebrselassie na nástup svého krajana zareagovat nedokázal a zaostal o 32 sekund.

Hvězdné trio vytrvalců Bekele, Farah a Gebrselassie má dohromady na kontě 12 titulů mistrů světa a sedm zlatých olympijských medailí.

Autor: ČTK