Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Arbitráž opět odložena. Připadám si jako Alenka v říši divů, nechápe Kreuziger

Sport

  10:45
PRAHA - Závodí, jezdí v popředí, ale neví, zda sezonu dokončí. Arbitráž, která dořeší případ biologického pasu Romana Kreuzigera, je neustále odkládána.

PODIVNÝ DOPING. Nesrovnalosti v biologickém pasu zastavily kariéru Romana Kreuzigera. Cyklista se usilovně brání, za nitky však tahají jiní. foto: MAFRA - Michal Sváček

V pátek odletěl na vysokohorské soustředění, po něm se chystá na ardenské klasiky. Potud je sezona stejná jako mnohé předchozí. A přesto je v něčem úplně jiná. Odehrává se v ní tragikomický příběh Čekání na arbitráž. „Připadám si jak Alenka v říši divů,“ vykládá Roman Kreuziger.

Právníci UCI znovu nepřistoupili na navrhovaný termín a odložili arbitráž až na 10. června. Jak jste reagoval?
Já jsem ten, kdo chtěl mít vše co nejrychleji uzavřené, abych měl o budoucnosti jasno. Původně jsme doufali, že do konce ledna nebo maximálně do února bude rozhodnuto. Jenže jak je vidět, druhá strana sice vydává silná prohlášení, že chce mít případ uzavřený co nejdříve, ale potom dělá takovéhle posuny. Což je frustrující.

Nedopoval jsem, dokazuje Kreuziger. Cyklista prošel na detektoru lži

Myslíte na to i při závodech?
Jakmile začala sezona, snažím se koncentrovat na kolo. S mým právníkem, doktorem Šťovíčkem, komunikuje už hlavně Míša (manželka, právnička), protože já bych to už během závodů nechtěl řešit.

Když přemýšlíte, jaké důvody kneustálým odkladům arbitráže vedou, co vás napadá?
Jediné vysvětlení: že druhá strana nic proti mně nemá, tak se snaží něco najít. Ale nic na mě nenajdou.

Arbitráž měla být 17. dubna. Proč z toho sešlo?
Ten termín navrhla kancelář arbitráže. Potom ho změnili na 13.dubna. My jim to vždy odsouhlasili, a právníci UCI nebo WDA pak řekli, že nemůžou. Další návrh byl na 29. dubna, ale ani ten se jim nelíbil. Potom UCI chtělo 7. května, což se ale pro změnu nelíbilo mně. (UCI by mu tím znemožnila start na Giru.)

Posun arbitráže na 10. června znamená aspoň jednu pozitivní zprávu: můžete Giro jet.
Mám ho v programu. Doufám, že mě ho jet nechají.

Neexistuje právní důvod, aby vás nenechali. Český olympijský výbor vás osvobodil.
To ano. Žádný právní důvod proti mé účasti opravdu není. Ale když sleduji, co se kolem mě odehrává, nepřekvapilo by mě už nic.

V březnu jste skončil jedenáctý na Strade Bianche a desátý na Tirrenu, kde jste zároveň odvedl velký kus práce pro Alberta Contadora. Sformou jste tedy spokojen?
Jsem na tom zhruba stejně jako loni, jen se ještě neumím vyrovnat s chladným počasím, což se potvrdilo i v horské etapě na Tirrenu. Na posledních třech kilometrech jsem hodně vytuhnul. Těch 17 vteřin ztráty na druhou skupinu, kde byl i Alberto, mě dost mrzelo, protože vcelkovém pořadí by znamenaly posun o několik míst. Kondici mám, jen jiskra mi zatím chybí. Doufám, že ji teď na soustředění a při tréninku za motorkou najdu.

Cyklista Roman Kreuziger si troufl na Kilimandžáro.
Český cyklista Roman Kreuziger

Contador vás na Giru zjevně potřebuje, jeho další pomocník v kopcích Ivan Basso má letos až příliš často problémy.
Při Giru bude mít Alberto kruce i Rogerse a další lidi, ale asi by bylo dobře, kdyby mě tam měl. Ještě předtím se těším na ardenské klasiky. Amstel jsem předloni vyhrál, ale na Lutych–Bastogne–Lutych jsem ještě nikdy na pódiu nestál. Motivace je obrovská, vždyť Lutych je jedním z monumentů sezony.

Nebude tam patrně s vámi dosavadní manažer týmu Bjarne Riis. Co říkáte jeho odvolání?
Objevily se spekulace, že už u týmu není. Co já vím, tak Bjarne v týmu nadále je, jen má rozepře s majitelem stáje. Zatím suspendován není. Záleží, jak si vedení vše vyříká a vyřeší.

K Riisovi jste měl vždy blízko. Stojíte tedy o to, aby ve vedení zůstal?
Jde o nepříjemnou situaci, která na vysokých postech v týmu může nastat. My jezdci s tím můžeme a nemusíme souhlasit. Ale jsme tu především od toho, abychom se koncentrovali na závody.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!