Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Roznášet kužele snad nebudu, říká fotbalový trenér František Komňacký

Sport

  8:40
PRAHA - Před lety dovedl senzačně k titulu Baník Ostrava i slovenský Ružomberok, ale k trenérskému vrcholu se přiblížil až teď. Když si ho nový kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek vybral za svého asistenta, bylo to pro jabloneckého trenéra Františka Komňackého (57) velké zadostiučinění.

Fotbalový trenér František Komňacký na snímku z roku 2004. foto: Lidové noviny

U národního týmu měl vypomáhat už v létě, když se hledal provizorní kouč pro utkání s Maltou, ale dočkal se až nyní. V kariéře trenéra, který jde od úspěchu k úspěchu, a přesto se na něj neustále zapomíná, je to vlastně symbolické.

"Mít šanci pracovat s nejlepšími hráči, které tahle země má, je příjemný pocit. Tím spíš, že už jsem ve věku, kdy nemám tolik času, abych mohl spoléhat na nějaké lukrativní zahraniční angažmá," říká.

LN: Nesnil jste ale spíš o tom, že se sám stanete hlavním trenérem?
Jsem vázán v Jablonci a mám tady tolik starostí, že o nějakém rozčarování nemůže být vůbec řeč. Beru to tak, že pan Hašek má nějaké představy o složení realizačního týmu a já se v něm dostal na pozici, řekněme, staršího pomocníka.

Profil

František Komňacký (57)

Narodil se 15. listopadu 1951 na Hodonínsku a jako hráč to nejdál dotáhl do Drnovic.
Trénoval tehdejší Synot, Zlín, Žilinu, Púchov, ale proslavil se až na lavičce Ostravy, kterou v roce 2004 nečekaně dovedl k titulu. Stejný kousek zopakoval i o dvě sezony později s Ružomberokem.
Dva roky vede Jablonec, který se překvapivě drží na druhém místě.

LN: Asistenta přitom budete dělat trenérovi, který je mladší než vy. Bude to pro vás zvláštní?
Nepředstavuji si, že bych běhal po hřišti a roznášel kužele. To snad ne. Už máme s Michalem naplánovanou schůzku, na které se domluvíme, co po mně bude chtít.

LN: Takže o vašich kompetencích jste spolu ještě nemluvili?
Ne. Všiml jsem si ale, že ostatní trenéři jsou relativně mladí, takže bych jim možná mohl být z pozice starého harcovníka prospěšný svým nadhledem.

LN: Znáte se s Michalem Bílkem?
Známe se. Ne tak, že bychom si spolu neustále volali, ale párkrát jsme se potkali. Náš vztah je mírně nadstandardní.

LN: Máte představu, jak bude český tým pod jeho vedením hrát?
Určitá linie už byla daná Ivanem Haškem a Michal by měl asi v tomto stylu pokračovat. Sám bych chtěl k novému trendu přispět, aby hra českého týmu byla modernější, dynamičtější a rychlejší.

LN: Máte v hlavě konkrétní nápad, čím národní tým obohatíte? Mám jakousi trenérskou filozofii, kterou měnit nebudu. Moje předchozí štace byly spíš úspěšné než propadáky, takže Michal asi chce, abych své praktické zkušenosti přenesl i do reprezentace.

LN: Bílek už také oznámil, že dál nepočítá s konzultantem Karlem Brücknerem. Co na to říkáte?
Já samozřejmě patřím k lidem, kteří ke Karlovi neskrývají obdiv a uznání. Míša si od něj určitě za těch pár měsíců něco vzal, ale chce jít svou cestou. Brücknerova role by asi měla přejít na nás asistenty, konkrétně třeba na mě.

LN: Takže počítáte s tím, že převezmete roli Brücknera?
Nechci předjímat, ale trochu mě to napadlo. Že bych se ujal role staršího a zkušenějšího trenéra, který by mohl těm mladým poradit.

LN: Nový trenér také naznačil, že chce sázet hlavně na mladé hráče. Skončí v národním týmu třeba Grygera nebo Rozehnal? Přemlouvat třeba Jankulovského by asi byla cesta zpět. Ale národní tým potřebuje mít skladbu dobře rozvrstvenou, nemůžou tam být jen mladí. Obměna musí jít postupně.

LN: Znáte se s hráči osobně?
Znám se se Svěrkošem, Barošem, Necidem... Hráčů, které neznám vůbec, je tam poměrně málo.

LN: A budou vás respektovat, když vás příliš neznají?
Za mnou, pravda, není žádná velká hráčská kariéra, ale jako trenér jsem toho snad dosáhl celkem dost. S autoritou jsem nikdy problém neměl a doufám, že mít ani nebudu.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.