Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rozpaky vystřídala úleva. Král Bolt se vrací

Sport

  8:30
PRAHA - Začali jste o něm jen malinko pochybovat? Pokud se někdo takový našel, tady má odpověď: Usain Bolt je znovu na scéně…

Usain Bolt na závodě v Oslu. foto: Reuters

Na scéně, která odděluje jamajský klenot od zbytku sprinterského světa. Na scéně, jež Bolta opět vystřeluje do galaktických výšin. "Ale musím na sobě ještě hodně zapracovat," řekl nedávno. "A zjistit, co ještě udělat, abych běhal stovku zase za 9,5 nebo 9,6."

Jenže ve čtvrtek na Diamantové lize v Oslu ukázal, že se jeho příprava k zářijovému šampionátu v Jižní Koreji ubírá správným směrem. Po déle než roce se postavil na start dvoustoky, s očima obrácenýma k nebesům se pokřižoval a – zaběhl nejlepší letošní výkon. V čase 19,86, za hustého deště. Tedy počasí, které Bolt tak nerad.

Přesto tvrdil: "Až se z Osla vrátím domů, zapracuju na technice." Pracuje na ní už celé týdny. Jistě, Bolt je už tři roky nejlepší ze všech, ale letos měl poněkud rozpačitý start sezony. Po devítiměsíční pauze nastoupil na jaře ke dvěma stovkám v Římě a v Ostravě – pokaždé cíl proťal za 9,91 vteřiny. Pro kohokoliv jiného by toto byl skvělý čas, ale ne pro Bolta. Ne pro Bolta, jenž namísto se soupeři bojuje s desetinami sekund.

"Jo, doufal jsem, že to bude rychlejší, nakonec lidé ode mě očekávají extrémně rychlé časy," svěřil se minulý týden po stovce Zlaté tretry. "Ale nemůžu je běhat pořád, chce to taky trochu více času. Počkejte na červenec, až budu fit úplně."

Do optimální formy Boltovi ještě něco zbývá. Vždyť poslední závod na dvoustovce absolvoval loni v květnu v Šanghaji. Od podzimu začal také dosti posilovat záda. Proto je teď i horní část jeho vytáhlého tělo mnohem svalnatější. Kvůli jiné muskulatuře začal měnit i techniku běhání.

Rozpaky na něm však nespatříte, to není Boltův styl. Ne sprinterův, jenž si publikum kdekoliv na světě získává i díky imagi showmana. "V Oslu se však do opiček spíše nutil, jako by šel do závodu se strachem," zdálo se Tomáši Dvořákovi, šéftrenérovi české atletické reprezentace. "Ale zvládl to. A odteď to bude zase ten starý Bolt."

Mohl by kralovat také jinde
Ten Bolt, který má tři olympijská zlata z Pekingu – a na stovce, dvoustovce a štafetě též drží i světový rekord. Ten Bolt, jenž o sobě tvrdí, že se chce jednou stát atletickou legendou. Přitom v pouhých 24 letech má už svoje jméno v dějinách sportu navěky zapsané. A to i přesto, že má stále na čem pracovat – tedy především na startovní rychlosti v úvodních 20 metrech, jež není jeho silnou stránkou.

"Těžko říct, jak rychlý bude, ale vím, že bude mnohem rychlejší než teď," pronesl jeho kouč Glen Mills. "Jsem o tom přesvědčen, víte proč? Na speciální startovní reakci jsme ještě systematicky nepracovali." Kdo ví, třeba po hrách v Londýně znovu oživí myšlenky na čtvrtku a skok do dálky. Nakonec Michael Johnson i Mike Powell, oba rekordmani v těchto disciplínách, se nechali slyšet, že by Jamajčan v budoucnu mohl jejich mety překonat.

Co na to Bolt? "Po konci kariéry chci hrát fotbal za Manchester United," vyřkl třeba. "Myslím, že bych na to měl. Byl bych hodně rychlý."

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...